Κουφονήσια: ο μικροσκοπικός παράδεισος των Κυκλάδων

9 August 2018

Αποτελούν τα πιο μικρά νησιά των Κυκλάδων, κι όμως κρύβουν μέσα τους «διαμάντια» που περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ο λόγος για τα Κουφονήσια, τα νησάκια που αν τα επισκεφθείς δεν θα θες να φύγεις.

Για κάποιο λόγο τα Κουφονήσια, αν και έχουν εξαιρετική φήμη, λίγοι είναι αυτοί που μπαίνουν στον κόπο να την επιβεβαιώσουν. Και από μία άποψη, ίσως αυτό να είναι και καλό. Βρίσκονται στις λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες, μαζί με τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά και την Κέρο. Είναι δύο νησιά, το κατοικημένο Άνω Κουφονήσι και το ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι. Πρόκειται για δύο πολύ μικρά νησιά, που χρειάζεται μόλις 3 ώρες για να τα γυρίσεις με τα πόδια.

Ίσως να αναρωτιέσαι τι έχει να σου προσφέρει ένα τόσο δα μικρό νησί και τι διακοπές είναι αυτές αφού θα το έχεις γυρίσει όλο σε λίγες ώρες; Εδώ είναι το μυστικό! Στα Κουφονήσια κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος, διαφορετικός και εντυπωσιακός που περιμένει να τον ανακαλύψεις. Πάμε να τον γνωρίσουμε μαζί.

Κουφονήσια: ο μικροσκοπικός παράδεισος των Κυκλάδων

Για μπάνιο
Αν αναζητάς καλή παραλία, ετοιμάσου να διαλέξεις. Τα Κουφονήσια έχουν τόσες παραλίες που θα λέγαμε πως περισσεύουν. Το Πορί, στο Άνω Κουφονήσι, είναι η πιο διάσημη. Χρυσαφένια αμμουδιά, καταγάλανα νερά και μεγάλη παραλία που την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Αρκεί να μην φυσάει, γιατί τότε, ένα είναι σίγουρο, δεν πλησιάζεις. Πηγαίνοντας προς το Πορί, από την Χώρα, θα συναντήσεις άλλες τρεις παραλίες, τον Φοίνικα, τον Φανό και την Ιταλίδα. Όλες τους με αμμουδιά, ιδανικές για μέρες με πολλά μποφόρ, αφού εκεί η ένταση χαμηλώνει.

Εκτός, όμως, από τις παραλίες με την χρυσαφένιο άμμο, το νησί διαθέτει μικρές σπηλιές και κολπίσκους, συνήθως από βότσαλο, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει… πριβε. Ανάμεσα σε Ιταλίδα και Πορί, βρίσκεται η Πισίνα, μία αληθινή, φυσική μικρή πισίνα, περιστοιχισμένη από βράχια. Λίγο πιο κάτω υπάρχει το Μάτι του Διαβόλου και το Γάλα, μικρά ανοίγματα που ενώνονται με το ανοιχτό πέλαγος, δημιουργώντας εντυπωσιακά τοπία.

Φυσικά, αν έχεις σκάφος οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Στην βόρεια πλευρά του νησιού υπάρχουν παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.
Το Κάτω Κουφονήσι, επίσης, δεν υστερεί σε παραλίες. Φημισμένο για τις μικρές σπηλιές του, τους γυμνιστές, και τους χίπηδες μιας άλλης εποχής, αξίζει να το εξερευνήσει κανεις. Οι παραλίες Λακκί και Νερό είναι ίσως από τις πιο γνωστές στο Κάτω Κουφονήσι.

Τα Κουφονήσια κρύβουν μέσα τους «διαμάντια» που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Για φαγητό και ποτό
Όλη η ζωή του νησιού βρίσκεται στη Χώρα του Άνω Κουφονησίου. Πρόκειται για μια τυπική Κυκλαδίτικη χώρα σε μικρογραφία. Ένας κεντρικός πεζόδρομος με λίγα τουριστικά καταστήματα, μπαράκια, ταβέρνες και τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Εδώ θα κάνεις τα ψώνια σου και θα καθίσεις για φαγητό ή ποτό. Ο Γαστροναύτης, το Νέο Ρεμέντζο και ο Καπετάν Νικόλας σε περιμένουν να δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ τους. Αν είσαι λάτρης των γλυκών, τότε επιβάλλεται να περάσεις από το Φιστίκι για ένα από τα καλύτερα παγωτά που θα δοκιμάσεις στη ζωή σου. Το ποτό σου μπορείς να το απολαύσεις είτε στον Μύλο, έναν πραγματικό ανεμόμυλο που λειτουργεί ως μπαρ, είτε στον Σορόκο με θέα το πέλαγος. Όλα αυτά, βέβαια, μετά τις 6 το απόγευμα. Πιο πριν, το μόνο που υπάρχει ανοιχτό στην Χώρα, είναι μερικές καφετέριες και ο φούρνος, όπου όλη τη μέρα βρίσκει κανείς ψωμί, κουλούρια, μυζηθρόπιτες, μελιτίνια με ντόπια ξινομυζήθρα, λουκουμάδες και τσουρέκια με μερέντα.

Γιατί να πάτε
Αυτό που κάνει τα Κουφονήσια ξεχωριστά είναι ο εναλλακτικός χαρακτήρας τους. Στα Κουφονήσια δεν θα βρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα αν δεν προνοήσεις να κλείσεις έγκαιρα την διαμονή σου ενδέχεται και να μην βρεις. Ωστόσο δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί. Τα Κουφονήσια προσφέρονται για κάμπινγκ. Από τη Χώρα ως το Πορί συναντάς νεαρά ζευγάρια, νεανικές παρέες, οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που έχουν στήσει την σκηνή τους και απολαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, την ηρεμία ή την ελευθερία και τις εμπειρίες/συγκινήσεις που τους προσφέρει το νησι. Οι περισσότεροι είναι Ιταλοί που έχουν αγαπήσει το νησί και το έχουν ως δεύτερη πατρίδα. Κι όχι άδικα!