Μπορεί η πρώτη μας σκέψη στη θέα ενός μουχλιασμένου τροφίμου να είναι να το πετάξουμε στα σκουπίδια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν προϊόντα που μπορούμε να σώσουμε ακόμη κι αν έχουν αρχίσει να χαλάνε. Όλη η αλήθεια για τα Μουχλιασμένα τρόφιμα!
Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πράσινο, λευκό, μαύρο ή γκρίζο. Πιο ευαίσθητα είναι τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι αυτό γιατί η υγρασία ευνοεί τους μύκητες. Η μούχλα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, ειδικά σε άτομα με αλλεργίες, γι’ αυτό τρόφιμα καλυμμένα με μούχλα πρέπει να τα πετάτε το συντομότερο δυνατό, χωρίς να επιχειρήσετε να τα μυρίσετε, καθώς η μούχλα απελευθερώνει σπόρια που προκαλούν αναπνευστικές ενοχλήσεις.
Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε
Όσο περισσότερη υγρασία έχει μια τροφή, τόσο πιο επικίνδυνη είναι να καταναλωθεί εφόσον έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα, η οποία μπορει να προχωρήσει στο εσωτερικό τους, χωρίς να είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:
• Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα
• Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες
• Ψωμί και αρτοσκευάσματα
• Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά
• Μαρμελάδες, ζελέ και φιστικοβούτυρο
• Αλλαντικά και γιαούρτι
• Ξηροί καρποί και όσπρια
Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν
Ορισμένα τρόφιμα ακόμα κι αν έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν μπορούν να καταναλωθούν. Απλά κόψτε τουλάχιστον 2 εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο που έχει μουχλιάσει, χωρίς να αγγίξετε το μουχλιασμένο σημείο. Αυτό ισχύει κυρίως για:
• Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα
• Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα
• Σκληρό σαλάμι
Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνισή της
Μικρά μυστικά για να είστε σίγουροι πως τα τρόφιμα σας δεν θα αναπτύξουν μούχλα:
• Καθαρίζετε καλά όλες τις επιφάνεις του ψυγείου ανά δίμηνο
• Έχετε πάντα καθαρό τον εξοπλισμό της κουζίνας (πετσέτες, σφουγγαράκια, εργαλεία κοπής).
• Αγοράζετε μικρές ποσότητες τροφίμων που θα καταναλωθούν άμεσα. Έτσι τα τρόφιμα μένουν στο ψυγείο για μικρό χρονικό διάστημα.
• Μην αφήνετε τα ευαίσθητα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα λαχανικά, εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.
• Μην κρατάτε το μαγειρεμένο φαγητό για πάνω από τρεις/τέσσερις μέρες στο ψυγείο.