Νέα διάκριση για το μέλι Αρναίας

5 September 2017

Το μέλι Αρναίας απέσπασε μία νέα σημαντική διάκριση από τον θεσμό «Great Taste».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μέλι Αρναίας βραβεύεται για την εξαιρετική γεύση και ποιότητά του ωστόσο η πρόσφατη βράβευσή του από μία διάσημη συντεχνία η οποία αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στο χώρο του φαγητού και του ποτού είναι ξεχωριστή. Η βράβευση για το μέλι Αρναίας πραγματοποιήθηκε από τη συντεχνία «Guild of Fine Food» στη Μ. Βρετανία και το θεσμό «Great Taste». Το μέλι Αρναίας με δύο «great taste awards» στην πορεία του δημιουργεί ένα brand name για τον παραδοσιακό οικισμό.

Οι διακρίσεις δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση καθώς το μέλι Αρναίας έπρεπε να ανταγωνιστεί συνολικά 12.366 προϊόντα από όλο τον κόσμο τα οποία δοκίμασαν και αξιολόγησαν με τη μέθοδο της «τυφλής δοκιμής» περισσότεροι από 500 εξειδικευμένοι κριτές και συντάκτες γαστρονομικών εκδόσεων. Οι δοκιμασίες διήρκεσαν συνολικά 62 μέρες και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμούς Τουρισμού από το σύνολο των προϊόντων τα 165 αξιολογήθηκαν με τρία αστέρια, η μεγαλύτερη διάκριση της διοργάνωσης, 1.011 με δύο και 3.171 με ένα αστέρι.

Το μέλι Αρναίας ανταγωνίστηκε συνολικά 12.366 προϊόντα από όλο τον κόσμο
Το μέλι Αρναίας ανταγωνίστηκε συνολικά 12.366 προϊόντα από όλο τον κόσμο

Δίκτυο Διαδρομών Μελιού

Αξιοποιώντας τις διακρίσεις και την παγκόσμια αναγνώριση του προϊόντος της περιοχής ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού δημιούργησε από την περιοχή Βράσταμα μέχρι την Αρναία, την Ολυμπιάδα, το Στρατώνι, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη ένα «Δίκτυο Διαδρομών Μελιού». Σε αυτό ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στη διαδικασία της παραγωγής του μελιού και του κεριού αλλά και να συμμετάσχει σε γευστικές δοκιμές και γαστρονομικά μαθήματα τα οποία εστιάζουν στο μέλι. Στο πλαίσιο των ενημερώσεων και των παρουσιάσεων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη μουντοβίνα η οποία είναι προϊόν Π.Ο.Π. και αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα μελιού.