Η Μεσογειακή διατροφή ενάντια στην άνοια

1 August 2017

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη της άνοιας.

Μία νέα ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία έρχεται να φανερώσει πρόσφατη έρευνα η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνέδριου της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν οι ηλικιωμένο οι οποίοι κατά τη διάρκεια της έρευνας ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο ένα τρίτο. Εξηγώντας τους λόγους της ευεργετικής επίδρασης η συγγραφέας της μελέτης Claire McEvoy επιστήμονας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο είπε: «Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων, έχει συνδεθεί με καλύτερη γνωστική λειτουργία και μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, κατά τη διάρκεια της γήρανσης, σε ποσοστό 30% με 35%».

Η Μεσογειακή διατροφή ενάντια στην άνοια
Η Μεσογειακή διατροφή ενάντια στην άνοια

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας με αποτέλεσμα τα ευρήματά της να είναι σημαίνοντα για τον γενικό πληθυσμό. Μία εκ των συμμετεχόντων επιστημόνων στην έρευνα η Rudolph Tanzi τόνισε επιπλέον παράγοντες πέραν της διατροφής εξηγώντας πως η διατροφή μαζί με την άσκηση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους είναι πολύ σημαντικοί τομείς με την διατροφή ωστόσο να διατηρεί το σημαντικότερο ρόλο.

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του μεγάλου δείγματος της έρευνας αξίζει να αναφέρουμε πως στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 6.000 ηλικιωμένοι κάτοικοι των ΗΠΑ με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πέρα από τη διατροφή την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον τρόπο ζωής αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το κάθε άτομο. Το πόρισμα της έρευνας αποκάλυψε πως εκείνοι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή διέτρεχαν 30-35% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής διαταραχής. Η βελτίωση των πιθανοτήτων ίσχυε ακόμα και στην περίπτωση που οι ηλικιωμένοι δεν ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με τη διαφορά ότι το ποσοστό σε αυτή την περίπτωση μεταβαλλόταν σε 18%.