Σχεδόν 4% των ανθρώπων έχει κάποια διατροφική αλλεργία

Νέα έρευνα εστιάζει στη διατροφική αλλεργία και στη συχνότητα εμφάνισής της στον άνθρωπο.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη εστίασε στην διατροφική αλλεργία και στη συχνότητα εμφάνισής της στον άνθρωπο. Επιστήμονες από το νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης έχοντας ως επικεφαλής τη δρα Λι Τσου ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία για περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ασθενείς από τους οποίους οι 97.500 είχαν παρουσιάσει μία ή περισσότερες διατροφικές αλλεργίες ή έλλειψη ανοχής σε κάποια τροφή. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα πορίσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας «Journal of Allergy and Clinical Immunology».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τους επιστήμονες οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται διαχρονικά με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Ειδικότερα το 4,2% του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει διατροφική αλλεργία ενώ το ποσοστό στους άνδρες είναι 2,9%.

Σχεδόν 4% των ανθρώπων έχει κάποια διατροφική αλλεργία
Σχεδόν 4% των ανθρώπων έχει κάποια διατροφική αλλεργία

Η τροφή που φαίνεται να προξενεί συχνότερα αλλεργική αντίδραση είναι τα οστρακοειδή τα οποία επηρεάζουν το 1% του πληθυσμού ενώ ακολουθούν με 0,7% τα φρούτα και τα λαχανικά, με 0,5% τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια.

Οι ενδείξεις μίας διατροφικής αλλεργίας είναι οι καντήλες, η αναφυλαξία, η δύσπνοια, η φαγούρα, το πρήξιμο και άλλα. Τέλος η μελέτη υπογραμμίζει πως διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη αλλεργιολόγων ανοσολόγων που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τις όποιες αλλεργίες και να συνεισφέρουν στη θεραπεία των ασθενών.