Ακόμη κι ένα ποτηράκι κρασί «κόβει» χρόνια, ανεξάρτητα από την ηλικία, αναφέρει μια νέα μελέτη.
Όσοι συνοδεύουν το καθημερινό τους φαγητό με ένα ποτηράκι κρασί, ανεξάρτητα από την ηλικία τους έχουν κατά 20% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η νέα μελέτη ανατρέπει όλα όσα υποστηρίζουν παλαιότερες έρευνες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην καρδιά και την υγεία του κυκλοφορικού. Οι Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χαρτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για θέματα αλκοολισμού Alcoholism: Clinical and Experimental Research, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 400.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 85 ετών.
Η μελέτη συμπέρανε ότι η κατανάλωση ενός έως δύο μερίδων αλκοόλ, τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα (ποσότητα που γενικά θεωρείται μη επιβλαβής ή και υγιεινή), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία ποτά την εβδομάδα.
«Μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι ένα με δύο ποτά τη μέρα δεν είναι κάτι κακό ή ότι μπορούν ακόμη και να κάνουν καλό στην υγεία. Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη κι ένα ποτήρι κρασί οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε η Δρ Χαρτς.
Αν και μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη μικρή κατανάλωση αλκοόλ με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό το δυνητικό όφελος υπεραντισταθμίζεται από άλλους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, όπως για καρκίνο. Όπως τόνισε η δρ Χαρτς, «αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου, και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ είναι επιβλαβής».
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό The Lancet, μελέτη που είχε ανασκοπήσει πάνω από 700 δημοσιευμένες έρευνες και είχε συμπεράνει ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.