Ελληνόπουλα τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης

9 August 2018

Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση για την παιδική παχυσαρκία. Το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα στην χώρα μας.

Εννιά ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε το κοινό ερευνητικό κέντρο Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Μάλτα, είναι οι μοναδικές δύο χώρες που το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 11 ετών ξεπερνά το 35%. Συγκεκριμένα στην χώρα μας το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

παιδική παχυσαρκία-έρευνα

Σύμφωνα με τον χάρτη που συνέταξαν οι ειδικοί, η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία με ποσοστό που ξεπερνά το 35% και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία με ποσοστό ανάμεσα στο 31% και το 35%. Στην τρίτη κλίμακα, με το 25% των παιδιών ηλικίας 11 ετών να είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα βρίσκονται χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Λετονία. Στον αντίποδα οι χώρες με τα λιγότερο παχύσαρκα παιδιά είναι η Ιρλανδία, η Δανία και η Ολλανδία με τα ποσοστά εκεί να κυμαίνονται ανάμεσα στο 13% με 15%.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτελέσει την αρχή για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σχέδιο δράσης για την μείωση της προδιάθεσης της παιδικής παχυσαρκίας στην ευαίσθητη αυτή ηλικία έως το 2020. Τα νέα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν πως περισσότερα από 22.000 παιδιά στην Ευρώπη τελειώνουν το δημοτικό σχολείο και είναι ήδη παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Παρά τις προσπάθειες για πιο υγιεινή διατροφή στα σχολεία, τα στοιχεία δείχνουν πως τα παιδιά ηλικίας 11 ετών εισέρχονται στο γυμνάσιο έχοντας ήδη αυξήσει το βάρος τους στο διπλάσιο από το φυσιολογικό.

παιδική παχυσαρκία