Σχοινούσα: ένα μικρό διαμάντι

8 February 2018

Το μικρό νησί των Κυκλάδων, η Σχοινούσα, νότια της Νάξου μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της απλότητάς της.

Μπορεί να πρόκειται για ένα μικρό σε έκταση νησί είναι όμως λες και στα 8.144 τ.χλμ. του να έχει συμπυκνωθεί όλη η ομορφιά των Κυκλάδων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν πως η Σχοινούσα κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια και συμμετείχε στην δημιουργία του Πρωτοκυκλαδίτικου πολιτισμού (3.000 π.Χ) ωστόσο η ιστορία της μαρτυρά πως εγκαταλείφτηκε πολλές φορές εξαιτίας των συχνών επιδρομών από πειρατές. Η πιο πρόσφατη επιστροφή των κατοίκων σε αυτή σημειώθηκε στα μέσα του 19ου αι. και έγινε από τους γείτονες Αμοργιανούς.

Η Σχοινούσα μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της απλότητάς της.
Η Σχοινούσα μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της απλότητάς της.

Δεν διαθέτει μεγάλα υψώματα σε ένα όμως από αυτά έχει κτιστεί ο οικισμός της Χώρας προκειμένου να έχουν οι κάτοικοί της καλή θέα στο ευάλωτο από επιδρομές λιμάνι της όπου υπάρχει και η σπηλιά του Πειρατή. Η κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική έχει δημιουργήσει μία πανέμορφη λευκή Χώρα με την εκκλησία Παναγία της Ακαθής να αποτελεί το βασικό της αξιοθέατο. Το νησί διαθέτει έναν ακόμα οικισμό μόλις 3 χλμ βορειότερα της Χώρας, τη Μεσαριά και σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό βασικό αξιοθέατο είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού.

Οι συνολικά δεκαπέντε παραλίες της αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες με αρκετούς να την προτιμούν για την γραφικότητά της. Παρότι η αλιεία αποτελεί βασική απασχόληση των κατοίκων της το νησί παράγει επίσης εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα με το κατσικίσιο κρέας, τη φάβα, τα αμπελοφάσουλα και τα άνυδρα αγγουράκια να είναι τα πιο διάσημα από αυτά. Σε κάθε ταβερνάκι του νησιού ο επισκέπτης θα βρει και το εξαιρετικό ντόπιο ρακόμελο ενώ από τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού που ξεχωρίζουν είναι το ξινότυρο και η κοπανιστή.