Ένα bar στο σπίτι σας!

27 November 2017

Μάθετε ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για να στήσετε ένα bar στο σπίτι σας και να ενθουσιάσετε με τα κοκτέιλ τους φίλους σας.

Αν απολαμβάνετε τη θαλπωρή του σπιτιού σας και είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν να βρίσκονται με φίλους σε ένα δικό τους χώρο τότε το να στήσετε και να εφοδιάσετε το δικό σας μικρό bar στο σπίτι σας είναι κάτι το οποίο θα λατρέψετε.

Βασικό και απαραίτητο είναι να υπάρχει το κατάλληλο σημείο για να στήσετε τη δική σας γωνία του bar. Ένα βαρύ έπιπλο με ντουλάπια το οποίο βρίσκεται μακριά από κάποια πηγή θερμότητας και δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο είναι η καλύτερη επιλογή.

Εξοπλισμός
Για να δημιουργήσετε ένα αξιοπρεπές bar, θα πρέπει να μην αφήσετε τον εξοπλισμό του να περάσει στα μικρά γράμματα. Ένα καλό σέικερ είναι η βάση για όλα τα κόκτειλ, υπάρχουν δύο ειδών με το Boston σέικερ να ξεχωρίζει. Αποτελείται από δύο ποτήρια, ένα γυάλινο κι ένα μεταλλικό τα οποία “κουμπώνουν” το ένα μέσα στο άλλο. Όταν αποσπώνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ως δοχεία ανάδευσης. Η ακρίβεια έχει μεγάλη σημασία στα κοκτέιλ για αυτό και θα χρειαστείτε μεζούρες ενώ για να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα υλικά στο σερβίρισμα ένα κλασικό σουρωτήρι κι ένα σουρωτήρι hawthorn θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Το muddler, το οποίο θυμίζει αρκετά ένα μεταλλικό ή ξύλινο γουδοχέρι με μία πιο “άγρια” μύτη θα σας χρειαστεί για να συνθλίψετε αρωματικά όπως είναι η μέντα και υλικά όπως τα λάιμ. Ένα μακρύ κουτάλι ανάδευσης, ένα λεμονοστίφτη και ένα πολύ καλό μαχαίρι ολοκληρώνουν τον εξοπλισμό.

Ποτήρια
Κάθε κοκτέιλ και κάθε ποτό έχει το ποτήρι του. Είναι αυτό που ολοκληρώνει και αισθητικά την απόλαυση. Τα old fashioned είναι τα κοντά, φαρδιά ποτήρια που συνήθως χρησιμοποιούμε για να σερβίρουμε ουίσκι, τα highball είναι τα ψηλά ποτήρια-σωλήνες, τα ποτήρια μαρτίνι έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα, τα flute είναι εκείνα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη σαμπάνια, τα μεγάλα ποτήρια κόκκινου κρασιού προτιμώνται σε εντυπωσιακά κοκτέιλ, τα δύο επιπέδων στις Μαργαρίτες, τα σφηνοπότηρα είναι τα γνωστά και μη εξαιρεταία και ακολουθούν τα ειδικά ποτήρια για λικέρ και κονιάκ αλλά και οι “τουλίπες” για το σωστό σερβίρισμα ενός malt ουίσκι.

Δημιουργήστε το δικό σας bar στο σπίτι σας!
Δημιουργήστε το δικό σας bar στο σπίτι σας!

Η κάβα
Μία αξιοπρεπής κάβα με επαρκή υλικά για τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ είναι απαραίτητη. Ξεκινάμε από τη βότκα η οποία αποτελεί βάση για πολλά κοκτέιλ. Μία απλή βότκα από αυτές που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι ότι χρειάζεστε ενώ για περισσότερους πειραματισμούς μπορείτε να επιλέξετε και μία αρωματισμένη βότκα όπως αυτές με τα μούρα ή με τη φράουλα. Μία πιο εκλεπτυσμένη, premium επιλογή είναι απαραίτητη για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο ποτό και το απολαμβάνουν σκέτο όπως για παράδειγμα η Belvedere ή η Ciroc. Περνώντας σε ένα εξίσου δημοφιλές ποτό, στο ουίσκι, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα. Ένα ενημερωμένο οικειακό bar πρέπει να διαθέτει ένα απλό blended, ένα καλό blended, ένα malt κι ένα bourbon. Για τους λάτρεις του συγκεκριμένου ποτού μπορείτε να αναζητήσετε και να προσφέρετε περισσότερες από μία επιλογές αναζητώντας ετικέτες από διαφορετικές περιοχές της Σκωτίας αλλά και από την Ιαπωνία η οποία έχει μπει πολύ δυναμικά στο χώρο. Το ρούμι αποτελεί μία επίσης απαραίτητη βάση για πολλά κοκτέιλ. Εδώ όμως μπορούμε να απλοποιήσουμε τις επιλογές. Ένα απλό λευκό ρούμι κι ένα παλαιωμένο premium είναι όλα όσα χρειάζεστε. Το ίδιο ισχύει και με το τζίν, δύο είδη είναι αρκετά, ένα απλό κι ένα premium. Περνώντας στην τεκίλα ισχύει περίπου το ίδιο μία λευκή τεκίλα είναι ιδανική για τη δημοφιλέστατη Μαργαρίτα ή για ένα Tequila Sunrise και μία anejo ή reposado για όσους επιθυμούν να την απολαύσουν σκέτη.

Μπορεί να μην τα θεωρείτε πολύ δημοφιλή όταν όμως θελήσετε να φτιάξετε τα κοκτέιλ σας θα συνειδητοποιήσετε πως σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητα, ο λόγος για τα βερμούτ, ένα λευκό extra dry κι ένα γλυκό κόκκινο είναι αρκετά. Απαραίτητα και τα λικέρ, σπιτικά ή μη, με εκείνα των εσπεριδοειδών να πρωταγωνιστούν αλλά και τα φρουτώδη, από καφέ ή από μαστίχα να θεωρούνται σημαντικά. Ένα καλό κονιάκ από την άλλη κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις ενώ από την κάβα μας δεν μπορούν να λείψουν το τσίπουρο, το ούζο. Κλείνοντας με τα αλκοολούχα εφόδια ένα Campari πάντα θα χρειαστεί στο home bar σας, ενώ για τους πιο απαιτητικούς μία Cachaca για να εντυπωσιάσετε με μερικές καϊπιρίνια είναι απαραίτητη.

Έξτρα υλικά
Bitters, tabasco, σιρόπι ζάχαρης, καστανή ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική ψιλή ζάχαρη και αλάτι, κερασάκια μαρασκίνο, ελιές, creme de cassis και creme de menthe, σόδες, χυμοί, λάιμ, φρέσκα βότανα κ.α.