Το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται στα… ρομπότ;

20 November 2017

Νέες τεχνολογίες με ρομπότ βρίσκουν την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα στοχεύοντας στην βελτίωση της παραγωγής, στη μείωση του κόστους και έχοντας προσανατολισμό στις βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους.

Μπορεί να φαντάζει εικόνα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας ωστόσο η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από το να δούμε ρομπότ-αγρότες. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει προσφέρει στον αγροδιατροφικό τομέα αρκετά προϊόντα και εφαρμογές οι οποίες έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Εφαρμογές μέσω smartphones, αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες στους παραγωγούς για τις εκτάσεις τους και άλλα πολλά είναι πλέον διαθέσιμα στους σύγχρονους καλλιεργητές.

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία η σύνοδος κορυφής Agri Innovation 2017 στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν πολλές από τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Πρόκειται για τεχνολογίες οι οποίες αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από την τρέχουσα ΚΑΠ καθώς και από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Νέες τεχνολογίες με ρομπότ βρίσκουν την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα
Νέες τεχνολογίες με ρομπότ βρίσκουν την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα

Στο επίκεντρο της καινοτομίας στον αγροτικό κλάδο βρίσκεται η γεωργία ακριβείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τα επίσημα Μέσα της Ευρωπαϊκής επιτροπής και βασικός στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής με παράλληλη μείωση του κόστους ακολουθώντας πάντα βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους.

Έρχεται ο ρομπότ-αγρότης

Πέρα από τις τεχνολογίες που λίγο πολύ έχουμε ακούσει και ενημερωθεί για αυτές μία νέα καινοτομία παρουσιάζεται από το πρόγραμμα «SWEEPER» το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το εν λόγω έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός ρομπότ-αγρότη το οποίο εξειδικεύεται στη συγκομιδή πιπεριών. Το όνομα αυτού είναι Peter Piper και μπορεί να εργάζεται ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα «Foodie» και «Vinerobot». Το πρώτο αφορά σε μία πλατφόρμα cloud η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών ακριβείας στις αγροτικές εργασίες ενώ το δεύτερο με ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους είναι σε θέση να εξετάσει την ωριμότητα των σταφυλιών που αναπτύσσονται στους αμπελώνες και να ενημερώσει για τη συγκομιδή τους.