«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» – Ένα βιβλίο για τη Σύμη

20 September 2017

Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή παροιμία ως τίτλο η Δικαία Μαραβέλια και ο Εμμανουήλ Μοράρης παρουσιάζουν ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Σύμη και στο γαστρονομικό της θησαυρό με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όταν αγαπάς τον τόπο σου κάνεις τα πάντα για αυτόν, αποτελεί για εσένα έμπνευση η οποία σε οδηγεί στα πιο απρόβλεπτα και συνάμα συναρπαστικά μονοπάτια. Κάπως έτσι λειτούργησε η Σύμη για τη συγγραφέα Δικαία Μαραβέλια και τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη οι οποίοι συνέγραψαν και παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο «Εκύλησε το τέτζερι κ᾽ ἠβρε το καππάκι». Μέσα από τις σελίδες του αναδύεται ο γνήσιος γαστρονομικός θησαυρός της Σύμης με το μεράκι και την φροντίδα δύο εμπνευσμένων τέκνων του νησιού. Από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της έκδοσης πέρα από τον γαστρονομικό πλούτο γνώσης που προσφέρει είναι η διατήρηση της συμαϊκής διάλεκτου μέσα από ιδιωματισμούς και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή της εκτέλεσης των συνταγών. Επιπλέον η κάθε συνταγή συνοδεύεται από τις θερμίδες που περιέχονται ανά μερίδα ενώ παρουσιάζονται με αναλυτικούς πίνακες η εκάστοτε περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα κ.α. Οι πιο διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές της Σύμης σε μία πολυτελή έκδοση που συνδυάζοντας τη μαγειρική με τη λογοτεχνία πραγματοποιεί το πιο άριστο πάντρεμα της παράδοσης με το σήμερα.

Η Σύμη έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση
Η Σύμη έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση

Την έκδοση του βιβλίου στήριξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επενδύει σταθερά στην γαστρονομία των νησιών μας ως ένα ακόμα πολύ ισχυρό συγκριτικό, αλλά και ανταγωνιστικό, πλεονέκτημα τους. Στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κατακτήσει, ο πολιτιστικός πλούτος της γαστρονομίας αναδεικνύεται και ταξιδεύει.