Μεγάλα προβλήματα στους γυναικείους συνεταιρισμούς

Η αδυναμία δικτύωσης και σταθερής παραγωγής αποτελούν τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε κλείσιμο τους γυναικείους συνεταιρισμούς.

Οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό θεσμό, διότι προάγουν την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης των γυναικών, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων, μεταλαμπαδεύουν τις διαχρονικές ποιοτικές ελληνικές διατροφικές συνήθειες και διατηρούν αλλά και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, η αδυναμία δικτύωσης και σταθερής παραγωγής αποτελούν τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε κλείσιμο τους γυναικείους συνεταιρισμούς.

Η Δρ. Αγροτικής Κοινωνιολογίας και συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννη Τσιρώνη, Ελένη Τσιομίδου πραγματοποίησε έρευνα αναφορικά με τους λόγους που οδηγούν τις επιχειρήσεις των Γυναικείων Συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα σε κλείσιμο. Όπως διαπίστωσε η κα Τσιομίδου τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από γυναικείους συναιταιρισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο έχει κατεβάσει ρολά τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλα προβλήματα στους γυναικείους συνεταιρισμούς
Μεγάλα προβλήματα στους γυναικείους συνεταιρισμούς

Η επιστήμονας αναγνώρισε ως βασικούς παράγοντες του οικονομικού μαρασμού των εν λόγω επιχειρήσεων την έλλειψη πιστοποίησης ποιότητας στα παραγόμενα προϊόντα τους, τη μη σταθερή ποσότητα παραγωγής, την αδυναμία σύνδεσης με σύγχρονα δίκτυα διανομής και με την αγορά και την απομόνωσή τους.

Έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα θα πρέπει να εντοπιστούν οι λύσεις και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απαιτείται να οριστούν άλλες προδιαγραφές ήταν η θέση που έλαβε η κα. Τσιομίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας. Η επιστήμονας θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων ενώ αναφέρθηκε και στη νέα υπουργική απόφαση η οποία αφορά στις Οργανώσεις και Ομάδες παραγωγών. «Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου, όπου θα υπάρξει ωφέλεια από τις δράσεις των προγραμμάτων που αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και στη δημιουργία προγραμμάτων που θα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά» τόνισε κλείνοντας η κα. Τσιομίδου.