Αίγινα: Μαγικός προορισμός σε απόσταση αναπνοής

3 November 2016

Η Αίγινα είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αργοσαρωνικού και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια γρήγορη απόδραση από την πόλη, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά. Η μακρά ιστορία της, η φυσική ομορφιά της, η αρχιτεκτονική της και τα τοπικά εδέσματα της μπλέκουν ευχάριστα μεταξύ τους χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές περιπλάνησης και απόλαυσης.

Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά από το πολύβουο αστικό κέντρο, η Αίγινα -το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, μετά τη Σαλαμίνα- είναι ένας από τους «θησαυρούς» που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Ιδανική τόσο για μια μονοήμερη απόδραση όσο και για μία εκδρομή περισσότερων ημερών, η Αίγινα καλωσορίζει τους επισκέπτες της με το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού στο γραφικό της λιμάνι, τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια της, την ιστορία της και την φυσική ομορφιά της.

Στο νησί που αγάπησαν πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Μόραλης, δεσπόζουν οι πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, που ξεκινούν από την παραλιακή λεωφόρο Δημοκρατίας και οδηγούν στην καρδιά της παλιάς πόλης. Αν σας αρέσουν οι χαλαρωτικές βόλτες δίπλα στη θάλασσα, μη διστάσετε να πάρετε μαζί το ποδήλατό σας ή να νοικιάσετε από κάποιο κατάστημα που βρίσκεται γύρω από το λιμάνι. Ο παραλιακός δρόμος που συνδέει την Αίγινα με την Πέρδικα έχει ελάχιστες ανηφόρες και θα σας αποκαλύψει μαγευτικές εικόνες κατά μήκος της ακτής.

Από την άλλη, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, προσφέρονται εξαιρετικές διαδρομές, καθώς ένα σημαντικό μέρος των παλιών μονοπατιών που οδηγούν σε «κρυμμένα» ξωκλήσια, απόμερα μοναστήρια, στον Αρχαίο Ελαιώνα, αλλά και στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του νησιού, έχουν καθαριστεί και σημανθεί. Μάλιστα, οι τολμηροί πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν σχεδόν όλη την Αίγινα μέσα από τα πεζοπορικά μονοπάτια της, κερδίζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία με το νησί.

Αίγινα: Μαγικός προορισμός σε απόσταση αναπνοής
Άποψη από την πανέμορφη Αίγινα

Όσο ανέμελη κι αν είναι η βόλτα σας στο νησί, μη σταθείτε μόνο σε αυτή αλλά αναζητήστε και τις υπόλοιπες -αναρίθμητες- ομορφιές της Αίγινας. Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελούν τα ιστορικά κτίρια της εποχής του Καποδίστρια, όπως το Κυβερνείο, γνωστό και ως «Παλάτι του μπάρμπα-Γιάννη» αλλά και τα αρχαιολογικά μνημεία, όπως ο λόφος της Κολώνας με το ναό του Απόλλωνα, ο ναός της Αφαίας και ο βωμός του Ελλανίου Δία, στο Όρος. Περπατώντας στην πόλη θα δείτε τον τρισυπόστατο επιβλητικό ναό της Μητρόπολης, την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως αλλά και τον πανέμορφο ενετικό Πύργο του Μάρκελλου που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Σήμερα ο πύργος -ο οποίος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αίγινας- στεγάζεται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού «Σπύρος Αλεξίου», ενώ το ισόγειο χρησιμοποιείται περιστασιακά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Εκτός από τα ιστορικά μνημεία του νησιού, αξίζει να γνωρίζει κανείς και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (www.ekpaz.gr), όπου εδώ και χρόνια περιθάλπονται τραυματισμένα ζώα από όλη την Ελλάδα από κτηνιάτρους με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών.

Φυσικά, δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε την άλλη πλευρά της Αίγινας: τη γαστρονομική της κουλτούρα, η οποία προσφέρει πληθώρα επιλογών για φαγητό κατά μήκος της παραλιακής οδού, επληκτικές ψαροταβέρνες για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία της και φυσικά τα -all time classic- περίφημα φιστίκια Αιγίνης, είτε στην παραδοσιακή τους μορφή, είτε ως λικέρ, γλυκό του κουταλιού ή μαστίχα. Το φυστίκι Αιγίνης διαθέτει Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και η ποικιλία των φιστικιών Αιγίνης ονομάζεται «Κοιλαράτη» και καλλιεργείται στο νησί από το 1860. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο, διοργανώνεται στην Αίγινα το Φεστιβάλ Φυστικιού, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις, παράλληλες δράσεις, συναυλίες, γαστρομικά events και δραστηριότητες για παιδιά.