Ανυπολόγιστες ζημιές σε χιλιάδες αμπελώνες και ελαιώνες στην Κρήτη

17 January 2015

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης καταστρέφοντας χιλιάδες αμπελώνες και ελαιώνες. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αμπέλια και ελαιώνες και κατέστρεψαν αρκετά θερμοκήπια και στάβλους, ενώ πολλοί ήταν οι αγρότες που δεν κατάφεραν να πάνε στις καλλιέργειές τους εξαιτίας των κατολισθήσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Αμπελώνες
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε αμπελώνες και ελαιώνες της Κρήτης

Στους ήδη γεμάτους ποταμούς από το νερό των χιονιών, προκλήθηκε υπερχείλιση εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που ανέβασαν ακόμα περισσότερο τη στάθμη τους. Σχεδόν όλοι οι ποταμοί αλλά και οι χείμαρροι του νομού Ηρακλείου πλημμύρισαν προκαλώντας μεγάλες ζημιές ειδικά σε καλλιέργειες που είχαν δεχτεί πρόσφατα λιπάσματα -τα οποία τα παρέσυραν οι χείμαρροι.

Ανυπολόγιστες ζημιές σε αμπελώνες και ελαιώνες της Κρήτης
Ανυπολόγιστες ζημιές σε αμπελώνες και ελαιώνες της Κρήτης

Επιπλέον, πέρα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, σημαντική ζημιά στην ελαιοπαραγωγή προκλήθηκε εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Φέτος που αυξήθηκαν οι τιμές του ελαιόλαδου, αμέτρητοι ελαιοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα αφού αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης καταστρέφοντας χιλιάδες αμπελώνες και ελαιώνες. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα δημιουργήθηκε και στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς εξαιτίς του χιονιά και των κακών καιρικών συνθηκών σημειώθηκε μείωση της παραγωγής γάλακτος. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, η μείωση της γαλακτοπαραγωγής έφθασε μέχρι και 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το πλήγμα στον τομέα της κτηνοτροφίας διογκώθηκε ακόμη περισσότερο όταν σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν ιδιαιτέρως μετά τις βροχές και σε πάγιες εγκαταστάσεις στάβλων.