Ένα αινιγματικό ταξίδι γεύσεων στο Περού

Αναμφίβολα, το Περού δεν απευθύνεται σε όσους ανυπομονούν να απολαύσουν πολυτελείς διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία με spa, αφού πρόκειται για έναν προορισμό ανέλπιστα μαγευτικό και αμόλυντο από τον υπερκαταναλωτισμό της σύγχρονης εποχής.

Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη «πολυτέλεια» από τον πολιτιστικό πλούτο μιας χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από τους εκατομμύρια επισκέπτες που κάθε χρόνο γοητεύονται από την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και αναζητούν ένα ταξίδι γεύσεων στο Περού

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον προορισμό αυτό ως «ταξίδι ζωής». Άλλωστε, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η ιερή πόλη των Ίνκας, Machu Picchu, ο Αμαζόνιος και η αινιγματική έρημο Nazca με τους παγκοσμίου φήμης σχηματισμούς που είναι ορατοί μόνο από τον αέρα, καθώς καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις, κατατάσσουν το Περού ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως.

Εκτός από το πασίγνωστο Machu Picchu και την αινιγματική έρημο Nazca, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η καταγάλανη λίμνη Τιτικάκα, η οποία κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, αφού είναι η μοναδική λίμνη στο κόσμο σε ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο, ενώ η έκτασή της καταλαμβάνει 8.490 τετραγωνικά μέτρα.

 

Η λίμνη Τιτικάκα

Φυσικά, στα highlights της to do list του ενθουσιασμένου επισκέπτη κυριαρχεί ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός της γης, ο Αμαζόνιος, καθώς επίσης και το τροπικό Δάσος του Αμαζονίου που συγκεντρώνει μια ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης.

ταξίδι γεύσεων στο Περού

Ο Αμαζόνιος ποταμός

Επιπλέον, η διάσημη πόλη Κούσκο με πληθυσμό 300.000 κατοίκους, τοποθετείται στο νότιο τμήμα της χώρας, στις Περουβιανές Άνδεις και βρίσκεται σε υψόμετρο 3.500 μέτρων. Η πόλη αποτελούσε την αρχαία ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας και θεωρείται από τους ντόπιους σαν ο Ομφαλός της Γης, όπως οι δικοί μας Δελφοί.

ταξίδι γεύσεων στο Περού

Η πόλη Κούσκο

Όσον αφορά την πρωτεύουσα του Περού; Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Περού είναι η Λίμα, η οποία αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν μεγαλούπολη με χτυπητές κοινωνικές αντιθέσεις, η οποία όμως «αιχμαλωτίζει» τον επισκέπτη της με διάφορες ομορφιές «κατά σημεία», όπως τις εντυπωσιακές της πλατείες και της εξαιρετικής σημασίας μουσεία που παρουσιάζουν όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν εκεί.

 

Η πρωτεύουσα του Περού, Λίμα

Εκτός από την αξιοζήλευτη πολιτιστική της κληρονομιά, το Περού έχει και άλλους λόγους να στέκει περήφανο στον παγκόσμιο χάρτη. Φυσικά, αναφερόμαστε στα τοπικά της εδέσματα! Η ιδιαιτερότητα αυτής της κουζίνας προκύπτει χάρη στην γεωγραφία του Περού που συγκεντρώνει ετερόκλητες πρώτες ύλες, ενώ χρησιμοποιεί συστατικά που καταναλώνονταν από αρχαίους πολιτισμούς παντρεύοντάς τα με ευρωπαϊκές, αφρικανικές και ασιατικές γεύσεις. Η περουβιανή κουζίνα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας χάρη στην ποικολομορφία των υλικών της. Για του λόγου το αληθές, στην πατρίδα των Ίνκας φυτρώνουν 3.000 ποικιλίες πατάτας!

POTATOES

Εντυπωσιακή ποικιλία σε πατάτες

Σύμφωνα με τον κορυφαίο σεφ, πρεσβευτή της περουβιανής γαστρονομίας και ιδιοκτήτη 33 εστιατορίων σε 12 χώρες, Gastón Acurio, ποιο είναι το πιο γνωστό πιάτο στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής; «Εάν έπρεπε να ετοιμάσω ένα γεύμα για κάποιον που δεν γνώριζε το παραμικρό για την περουβιανή κουζίνα, σίγουρα θα ξεκινούσα με το ceviche. Το ceviche αποτελείται από λάιμ, κόκκινο τσίλι, κόκκινα κρεμμύδια και το πιο φρέσκο ψάρι που μπορεί να βρει κάποιος ώστε να νιώσει το πνεύμα της κουζίνας μας».

ceviche

Ceviche

Ο Gastón Acurio, ο οποίος έχει εκδώσει 20 βιβλία συνεχίζει: «έπειτα θα ετοίμαζα lomo saltado, το οποίο μαγειρεύεται stir-fry (γρήγορο τηγάνισμα με ανακάτεμα σε υψηλή φωτιά -συνήθως σε γουόκ) και περιλαμβάνει βοδινό κρέας, τομάτες, τηγανητές πατάτες και ρύζι».

Gaston-Acurio

Ο Gastón Acurio, κάτοχος τριών αστεριών Michelin

«Το συγκεκριμένο πιάτο εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο τις επιρροές της περουβιανής κουζίνας από την Κίνα, την Ιταλία, τους Ίνκας και την Ισπανία μαζί».

Photo: Paul Winch-Furness
Photo: Paul Winch-Furness

lomo saltado

Στη συνέχεια, ο διάσημος περουβιανός σεφ αναφέρεται στα δημοφιλή picarones, τα τηγανητά δαχτυλίδια γλυκοπατάτας και κολοκύθας: «Θυμίζουν πολύ τα ντόνατ αλλά είναι πολύ πιο ελαφριά. Μάλιστα, μπορείτε να τα απολαύσετε και στην βόλτα σας, αφού τα πουλούν στον δρόμο, σερβιρισμένα με μέλι».

Picarones

Picarones

Όσο για το τι θα συνόδευε τα πιάτα τους; Φυσικά το εθνικό coctail της χώρας, το Pisco Sour, που είναι φτιαγμένο από απόσταγμα από σταφύλια και όξινα λάιμ.

 


ΧΡΗΣΙΜΑ SITES

  • Πώς θα πάτε: www.alitalia.com
  • Πού θα μείνετε: www.agoda.com/country/peru.html
  • Πλήρης οδηγός: www.peru.travel
  • Πληροφορίες για το Machu Picchu: www.machu-picchu.info
  • Εστιατόρια: http://www.peruthisweek.com/food/restaurant-reviews
  • Αξιοθέατα: www.visitperu.com
  • Γενικές πληροφορίες: www.go2peru.com