Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος φέτος είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.
Ο κύριος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την αξία του γάλακτος στη ζωή των ανθρώπων. Είναι το πρώτο γεύμα που καταναλώνεται από ένα παιδί μετά τη γέννηση και μπορεί να είναι το μόνο φαγητό που καταναλώνεται σε όλη τη ζωή.
«Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια, ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας στοχεύει στο να επιστήσει την προσοχή στην κρίση της κλιματικής αλλαγής και στο πώς η γαλακτοβιομηχανία μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο “μηδενικό αποτύπωμα” των γαλακτοκομικών, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και βελτιώνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων τα επόμενα 30 χρόνια.