Καρότα: μην τα φάτε, πιείτε τα!

8 January 2019

Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Όταν όμως, καταναλώνονται ως χυμός έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Τα καρότα αποτελούν μια “έξυπνη” επιλογή για σνακ καθώς προσφέρουν αρκετές φυτικές ίνες στον οργανισμό με μηδενικές θερμίδες. Όταν όμως καταναλώνονται ως χυμός έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.
Ο χυμός καρότου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι αποτελεί ιδανική εναλλακτική για όσους έχουν ευαισθησία στην κατανάλωση πολλών φυτικών ινών. Επιπλέον, τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλαπλάσια καθώς ο χυμός καρότου ενισχύει το ανοσοποιητικό, την όραση και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.

5+1 λόγοι για να πιείτε το χυμό τους

  1. Τονώνει το ανοσοποιητικό: Ο χυμός από καρότα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού. Το σώμα δεν συνθέτει βιταμίνη C, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται από τροφές και συμπληρώματα. Για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενάντια σε κρυολογήματα και ιούς, εκτός από υγιεινή διατροφή, άσκηση και καλό ύπνο, είναι σημαντικό να πίνετε και χυμό καρότου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.
  2. Ενισχύει την όραση: Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι και ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα μάτια.
  3. Ωφελεί την επιδερμίδα: Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αφθονία στα καρότα προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην επούλωση πληγών και τραυμάτων.
  4. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: ο χυμός καρότου περιέχει 689 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά φλιτζάνι, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στον οργανισμό, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης.
  5. Μειώνει το φούσκωμα: Χάρη στην διουρητική του δράση μειώνει τα αέρια του πεπτικού συστήματος και το φούσκωμα.
  6. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού: Όταν νιώθετε πείνα ανάμεσα στα κύρια γεύματα, πιείτε ένα ποτήρι χυμό καρότου. Θα ικανοποιήσει τη λιγούρα και θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα λόγω των πρωτεϊνών και των φυτικών ινών που περιέχει.