Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Η αγαπημένη τροφή

31 October 2018

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά αποτελούν την αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με διεθνείς μελέτες κερδίζουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις, αφήνοντας πίσω τρόφιμα όπως το κρέας το ρύζι ακόμα και την πίτσα.
Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών με σκοπό να γνωστοποιήσουν στο κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία τους. Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία, αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση τους. Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, μία κανονική μερίδα από μακαρόνια (100 γρ) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους. Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο (αλάτι). Συνδυάζοντάς τα με σάλτσες λαχανικών, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια, μπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα.
Τα ζυμαρικά είναι γνωστά για την ενέργεια που προσφέρουν στον οργανισμό μας λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν, των σύνθετων αυτών σακχάρων που τονώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου και δίνουν τροφή στους μύες μας. Τα ζυμαρικά, κυρίως τα ολικής άλεσης, υπερέχουν καθώς παρέχουν στον οργανισμό μια αργή απελευθέρωση ενέργειας, αποτελούν μια καλή πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η διατροφική τους πρόσληψη μπορεί να καλύψει μέχρι και το 25% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.
Όποιο είδος ζυμαρικών και να επιλέξετε (μακριά, κοντά ή μικρά ζυμαρικά) προτιμήστε να το καταναλώσετε al dente, καθώς όταν τα ζυμαρικά είναι βρασμένα όσο ακριβώς χρειάζεται συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, και παράλληλα αναδεικνύουν καλύτερα τη γεύση τους.
Σύμφωνα με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τα ζυμαρικά συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν να θεραπεύσουν τη δυσκοιλιότητα βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλλει τις άχρηστες τοξίνες και να ενισχύσουν το μεταβολισμό.

Πώς θα συνδυάσουμε καλύτερα τα ζυμαρικά στη διατροφή μας:
* Με όσπρια για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και των πρωτεϊνών
* Με λαχανικά για να αυξήσετε το αίσθημα του κορεσμού και να ενισχύσετε το πιάτο σας με αντιοξειδωτικές βιταμίνες
* Με ξηρούς καρπούς για ορεκτικό
* Με σκόρδο, ελαιόλαδο και πιπεριά για λαμπερό δέρμα
* Με γιαούρτι και σκόρδο για αποτοξίνωση
* Με θαλασσινά για δίαιτα
* Με κιμά για όσους αθλούνται ή έχουν έντονη δραστηριότητα.