Hangover; Δείτε τι χρειάζεται να κάνετε

20 October 2018

Αν το προηγούμενο βράδυ ήπιατε κάτι παραπάνω και το hangover έχει κάνει την εμφάνιση του, μην ανησυχείτε υπάρχει λύση!

To hangover είναι αυτό που ακολουθεί ύστερα από μία βραδιά που έχουμε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι μπορούμε να αντέξουμε. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, δίψα, κατάθλιψη, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους. Αυτό που το προξενεί τα συμπτώματα είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ. Επίσης οι φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να εντείνουν τα συμπτώματα του hangover.
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες μια αλμυρή κρεατόσουπα που συνοδεύεται με αυγό είναι το τέλειο αντίδοτο για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που βασανίζουν το επόμενο πρωί όσους πάσχουν από hangover, δηλαδή από την υπερκατανάλωση του αλκοόλ.
Η Yak-a-mein, όπως ονομάζεται η σούπα-αντίδοτο είναι ουσιαστικά ένας αλμυρός ζωμός κρέατος με σάλτσα σόγιας, που περιέχει νουντλς, κρεμμύδια, ένα σφιχτό αυγό κομμένο σε φέτες. Μπορεί να συνδυαστεί με κομματάκια από μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες. Αυτό εξηγεί γιατί η ελληνική εκδοχή του, ο πατσάς, είναι ότι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα ύστερα από ένα ξενύχτι οινοποσίας.

Yakamein
Yak-a-mein η σούπα-αντίδοτο του Hangover

Αν και οι συνταγές για το Yak-a-mein είναι πολυάριθμες, το κλασικό Yak-a-mein δρα στον οργανισμό ευεργετικά, εξηγεί η δρ Μίτσελ στη διάρκεια συνεδρίου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα και οι επιδράσεις του hangover στον οργανισμό. Σύμφωνα με την δρ Μίτσελ κάθε συστατικό του Yak-a-mein δρα συμπληρωματικά στο άλλο και ο συνδυασμός των υλικών είναι αυτός που καταπολεμά τα συμπτώματα της μέθης.

  • Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, το οποίο απομακρύνει την ακεταλδεΰδη από τον οργανισμό
  • Το αλάτι αντικαθιστά το νάτριο που έχει χάσει ο οργανισμός, εξαιτίας της διουρητικής δράσης του αλκοόλ
  • Η βιταμίνη Β1 που υπάρχει στο κρέας και στα ψαρικά εμποδίζει την συσσώρευση του γλουταρικού εστέρα – μιας ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον πονοκέφαλο μετά τη μέθη

Αποφύγετε σκουρόχρωμα ποτά και ανθρακικό
Όπως τόνισε η δρ Μίτσελ, τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ που υπάρχουν στα σκουρόχρωμα ποτά συνδυάζονται με την αφυδάτωση και τις τοξικές επιδράσεις της οξείδωσης της και δημιουργούν μία «μεταβολική καταιγίδα». To κόκκινο κρασί και τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως το μπράντι και το ουίσκι, δημιουργούν περισσότερες τέτοιες ουσίες απ’ ό,τι το λευκό κρασί και τα διαυγή ποτά, όπως για παράδειγμα η βότκα, ενώ, η όλη διεργασία επιταχύνεται από την κατανάλωση του αλκοόλ μαζί με ανθρακούχα ροφήματα, διότι «το ανθρακικό επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ».