Σταφύλια: το φρούτο-σύμμαχος της μνήμης

8 October 2018

Νέα έρευνα έδειξε ότι όποιος καταναλώνει σταφύλια δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, όχι μόνο προστατεύει τον εγκέφαλό του, αλλά μειώνει και το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας φέρνει στο προσκήνιο τα σταφύλια ως το φρούτο-σύμμαχο της μνήμης, της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και της πρόληψης του Alzheimer. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα για διάστημα 6 μηνών, όχι μόνο προστατεύει τις περιοχές του εγκεφάλου από πτώση της μεταβολικής δραστηριότητας, αλλά σε ορισμένες περιοχές αυξάνει την δραστηριότητα ενισχύοντας την μνήμη και την προσοχή, δίνοντας μας κι άλλους καλούς λόγους να τρώμε σταφύλια.
Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Gerontology, είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer. «Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια έχουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα», εξηγεί ο Δρ Ντάνιελ Σίλβερμαν, επικεφαλής ερευνητής.
Στη μελέτη οι συμμετέχοντες με πρώιμη εξασθένηση της μνήμης επιλέχθηκαν τυχαία να φάνε 21/4 κούπες σταφύλια την ημέρα σε μορφή σκόνης ή σκόνη χωρίς πολυφαινόλες που έμοιαζε όμως σε εμφάνιση και γεύση με την πρώτη. Η γνωστική επίδοση μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έξι μήνες. Οι αλλαγές στον εγκεφαλικό μεταβολισμό καταγράφηκαν μέσω απεικόνισης PET, στην αρχή και έπειτα από έξι μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών διατήρησε την μεταβολική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα στις εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer, ενώ τα άτομα που δεν κατανάλωσαν σταφύλια είχαν σημαντική μεταβολική εξασθένηση.
Επίσης, όσοι έκαναν διατροφή πλούσια σε σταφύλια είχαν θετικές αλλαγές στον περιφερειακό εγκεφαλικό μεταβολισμό που συσχετίζεται με βελτιώσεις στην γνωστικότητα, την προσοχή και την λειτουργική μνήμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές σημαντικό ρόλο έχουν οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και ευνοώντας τη ροή του αίματος.