Τι είδαμε στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

2 February 2018

Περισσότερα από 2000 προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά οι επισκέπτες της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

Η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό συγκέντρωσε 300 παραγωγούς, περισσότερα από 2.000 προϊόντα και πάνω από 50.000 επισκέπτες σε μόλις 4 μέρες.

Με Χρυσό Χορηγό την διεθνώς πολυβραβευμένη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain, η 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ άνοιξε τις πύλες της με τα εγκαίνια που τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, καθώς η Στερεά Ελλάδα ήταν η τιμώμενη περιοχή. Επιπλέον, βουλευτές, περιφερειάρχες, πρέσβεις, πρόεδροι και άλλοι επίσημοι από τοπικούς φορείς, οργανώσεις παραγωγών και συλλόγων εξέφρασαν με τις ομιλίες τους τη σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών όπως η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, στη διάρκεια των οποίων αναδεικνύεται η ψυχή της ελληνικής παραγωγής.

Τα εγκαίνια της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ συγκέντρωσαν πλήθος επισήμων.
Τα εγκαίνια της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ συγκέντρωσαν πλήθος επισήμων.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν γνωστά αλλά και σπάνια προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, νέα προϊόντα από υπερτροφές, όπως την αρώνια, ξεχωριστά τυροκομικά προϊόντα όπως γραβιέρα με σπόρους κάνναβης, τυρί Σαν Μιχάλη από τη Σύρο, Λαδόπιττα από τη Ρόδο, αποξηραμένο λωτό, ελαιόλαδο με ιδιαίτερες γεύσεις όπως πέστο, πίτσα, τσίλι, σοκολάτα και πορτοκάλι, βιολογικό χυμό αλόης σε ρετρό συσκευασία από τη Νάξο και σαλέπι Θεσσαλονίκης, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μοναδικά γλυκίσματα όπως μπισκότα από βελανίδι από την Κέα, μπαχαρικά από την Γουμένισσα του Κιλκίς κ.ά. Αναμφίβολα, το δικό τους ξεχωριστό στίγμα άφησαν στην έκθεση τα αγνά Μοναστηριακά προϊόντα από τις Σέρρες και την Κρήτη, παρασκευασμένα παραδοσιακά από μοναχούς & μοναχές ιστορικών Ιερών Μονών της Ελλάδας.

Από τον Κάμπο της Χίου στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ!
Από τον Κάμπο της Χίου στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ!

Βεβαίως, εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς και τα αγνά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την παράσταση έκλεψαν οι πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο Μαγειρικό Διαγωνισμό Greek Chef 2018 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις εξακόσιες, ενώ οι δημιουργίες τόσο των επαγγελματιών όσο και των σπουδαστών ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Το Χρυσό μετάλλιο Greek Chef Expotrof 2018 κέρδισε ο Κωνσταντίνος Βαρελης, ενώ το Χρυσό μετάλλιο Greek Young Student Chef 2018 απέσπασε ο Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

Στιγμιότυπο από τον 3ο Πανελλήνιο Μαγειρικό Διαγωνισμό Greek Chef 2018 στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ.
Στιγμιότυπο από τον 3ο Πανελλήνιο Μαγειρικό Διαγωνισμό Greek Chef 2018 στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

Στο ίδιο εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και τα Βραβεία ΕΞΠΟΤΡΟΦ, όπου εκατοντάδες εκλεκτά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας διαγωνίστηκαν για την καινοτομία τους, τη συσκευασία και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τους. Το προϊόν που απέσπασε το βραβείο για τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του είναι «Χαρουπόμελο» της κρητικής εταιρείας «Α & Ω Κιβωτός». Πρόκειται για ένα σιρόπι–εκχύλισμα χωρίς περιττά λιπαρά και χωρίς γλουτένη που παράγεται έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία των χαρουπιών. Με το βραβείο καλύτερης συσκευασίας τιμήθηκε επάξια το Oliva Divina, ένα Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο σε συνδυασμό με 24K βρώσιμο χρυσό της εταιρείας Hellenic Idea, ενώ το προϊόν που αναδείχθηκε με το Βραβείο Καινοτομίας είναι το νέο προϊόν του Τσέλιγκας Delicatessen, η γραβιέρα με σπόρους κάνναβης.

Οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων ΕΞΠΟΤΡΟΦ
Οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Στο πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ ξεχώρισε το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», όπου ο Λευτέρης Λαζάρου και καταξιωμένοι σεφ ετοίμασαν εμπνευσμένες συνταγές, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα προϊόντα της χώρας μας. Μάλιστα, στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ με μεγάλη επιτυχία συντόνισε το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης, ενώ εξαιρετική στην παρουσίαση ήταν η food blogger και παρουσιάστρια του «Μama Mia» της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, Εύα Παρακεντάκη.

Ο Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα».
Ο Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα».

Επιπλέον, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συμμετείχε δυναμικά στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, καθώς εκτός από χορηγός και εκθέτης, οι άρτια εκπαιδευμένοι σπουδαστές του πλαισίωσαν με επιτυχία τις παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» και «Πίνουμε Ελλάδα – DRINK MEZZE». Εκεί βρέθηκαν και οι κορυφαίοι chef και pastry chef και καταξιωμένοι συνεργάτες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Πάνος Ιωαννίδης και Διονύσης Αλέρτας, οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά για το κοινό της έκθεσης, εμπνευσμένες συνταγές με γεύση και άρωμα Ελλάδας.

Ο Master Chef και συνεργάτης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Πάνος Ιωαννίδης στο «Μαγειρεύουμε Ελλάδα».
Ο Master Chef και συνεργάτης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Πάνος Ιωαννίδης στο «Μαγειρεύουμε Ελλάδα».

Ξεχωριστή στιγμή στην κουζίνα του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ αποτέλεσε η παρουσία του άκρως δυναμικού Tinos Food Paths, μια συλλογική δράση κατοίκων και επαγγελματιών της Τήνου με στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού αλλά και ευρύτερα του Αιγαίου.

Ωστόσο, από την 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ δεν θα μπορούσαν να μην έχουν τη δυναμική τους παρουσία οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Κέρκυρας, Αττικής «Ακρόπολις» αλλά και η τιμώμενη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες ξενάγησαν τους χιλιάδες επισκέπτες στις παραδοσιακές τους συνταγές μέσα από ζωντανή μαγειρική.

Αναμφίβολα, τα δικά του «μεθυστικά» vibes στην Κουζίνα του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» έδωσε το «Πίνουμε Ελλάδα – DRINK MEZZE», όπου ο ταλαντούχος bartender Κώστας Μπάσης και η έμπειρη ομάδα του δημιούργησαν ανατρεπτικά cocktails με βάση τα εθνικά μας ποτά που συνοδεύουν εξαιρετικά με τα εκλεκτά πιάτα του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα». Φυσικά για τους λάτρεις του οίνου, ο απόλυτος προορισμός ήταν «Τα Κρασιά της Ελλάδας», μια μοναδική οινική συνάντηση, η οποία ανέδειξε τόσο τα ελληνικά κρασιά όσο και το σημαντικό έργο των τοπικών οινοποιών.

Ο Κώστας Μπάσης και ο Διονύσης Αλέρτας.
Ο Κώστας Μπάσης και ο Διονύσης Αλέρτας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι την «τιμητική» τους στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ είχαν και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι ημερίδες. Ο κορυφαίος οινογράφος αλλά και κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος και διατροφολόγοι μύησε τους επισκέπτες στον κόσμο του οίνου με εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες και κοινό, της σωστής διατροφής και αποδεικνύουν τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Στιγμιότυπο από την κατάμεστη αίθουσα σεμιναρίων.
Στιγμιότυπο από την κατάμεστη αίθουσα σεμιναρίων.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, πραγματοποιήθηκε η ομιλία «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», όπου η Roberta Garibaldi παρουσίασε τις διεθνείς τάσεις του Γαστρονομικού τουρισμού, ενώ η ομιλία της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης «φώτισε» τις απορίες μας σχετικά την Κοιλιοκάκη και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Επίκαιρη όσο ποτέ ήταν η Εσπερίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ όπου παρουσιάστηκαν οι τάσεις και οι προοπτικές στην αγορά ελαιολάδου και τα πλεονεκτήματα επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου. Η εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων ποιότητας με βάση τα διεθνή πρότυπα ISO & εξελιγμένες διαδικασίες, Quality Award, παρουσίασε ένα άκρως ενδιαφέρον αλλά και απαραίτητο Σεμινάριο Ποιότητας Τροφίμων.