Το μαγικό ορεινό του τοπίο και η ένδοξη στάση των κατοίκων του σε χρόνια πολέμου ανέδειξαν το Καρπενήσι σε ένα τόπο σύμβολο της Ελλάδας.
Η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια όπως μαρτυρούν και τα αντίστοιχα ευρήματα. Ιδιαίτερη ανάπτυξη ωστόσο σημειώθηκε κατά την Ελληνιστική και τη Βυζαντινή εποχή. Φημισμένος είναι ο «Θησαυρός του Καρπενησίου», μία εξαιρετική συλλογή από 35 κομψοτεχνήματα της ελληνιστικής χρυσοχοΐας.
Τόπος πολύπαθος από κάθε κατακτητή που πέρασε, οι κάτοικοί του αντιστάθηκαν και κατά το 1821 αλλά και κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν και πυρπολήθηκε δις από γερμανικά τάγματα.
Βασικό χαρακτηριστικό της πόλης του Καρπενησίου είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόκτιστα οικήματα και μνημεία. Στο κέντρο του λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία βρίσκεται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας, κτίσμα του 17ου αι.. Εντυπωσιακά πέτρινα τοξοτά γεφύρια του 17ου αι. υπάρχουν στα γύρω χωριά όπως το «Γεφύρι του Μανώλη» το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και ξεπροβάλει αναλόγως την εποχή και το «Γεφύρι της Βίνιανης» που περνά πάνω από τον Μέγδοβα ποταμό.
Μόλις 11 χλμ. από το Καρπενήσι σε υψόμετρο 1840 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου. Φαράγγια όπως αυτό του «Πάντα Βρέχει» και της «Μαύρης Σπηλιάς» αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για πεζοπορία και river trekking.
Προϊόντα της περιοχής
Το ελατοδάσος που περιβάλλει το Καρπενήσι δίνει την πρώτη ύλη για κορυφαίας ποιότητας μέλι ελάτου ενώ τα μούρα της περιοχής γίνονται μαρμελάδα και λικέρ από τους τοπικούς συνεταιρισμούς. Οι χυλοπίτες και ο τραχανάς είναι δύο βασικά προϊόντα που παρασκευάζονται στο Καρπενήσι. Η τυροκομία της Ευρυτανίας φημίζεται για το τσαλαφούτι αλλά και για το γίδινο βούτυρο ενώ οι κτηνοτρόφοι έχουν στραφεί και στην παραγωγή αλλαντικών με κυρίαρχο είδος τα λουκάνικα.