Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

12 January 2018

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια της Αθήνας αλλά και της Ευρώπης. Ο λόγος για το ποτοπωλείο Βρεττός που εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες της πόλης.

Η ιστορία του Βρεττού ξεκινάει το 1909 όταν ο Μιχάλης Βρεττός ξεκίνησε την παραγωγή ούζου, μπράντι και ορισμένων γεύσεων λικέρ με συνταγές της οικογένειας από την Σμύρνη. Έναν αιώνα μετά τα αποστάγματα εξακολουθούν να δημιουργούνται και να προσφέρονται από τους διαδόχους αγοραστές της επιχείρησης στον ίδιο χώρο από όπου ξεκίνησαν, στην Πλάκα.

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας
Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Η βασική διακόσμηση του μικρού μπαρ είναι τα εκατοντάδες μπουκάλια λικέρ και ούζου που κοσμούν τους τοίχους του ενώ στη μία πλευρά βρίσκονται παλιά βαρέλια με αποστάγματα τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα. Κοντά στην είσοδο υπάρχει και ο πρώτος αποστακτήρας που χρησιμοποιήθηκε από την οικογένεια για την παραγωγή ούζου. Τα λίγα σκαμπό βρίσκονται περιμετρικά στην μπάρα και σε μία επιπλέον μπάρα κοντά στην είσοδο. Οι επισκέπτες του μπορούν να δοκιμάσουν περισσότερες από 40 διαφορετικές γεύσεις λικέρ, ούζο, μπράντι 3,5 και 7 αστέρων αλλά και τοπικές μπύρες και κρασιά.

Στην κουζίνα του έχουν δημιουργηθεί και οι ανάλογες γεύσεις για την ολοκλήρωση της απόλαυσης ενώ εάν κάποιο από τα λικέρ ή το ούζο συγκινήσει τόσο τον ουρανίσκο που δεν μπορεί ο δοκιμαστής του να το αποχωριστεί τότε μπορεί να το προμηθευτεί σε φιάλη για το σπίτι του.

Χρήσιμες πληροφορίες
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα
Τηλ.: 210-3232110
Site: http://www.brettosplaka.com/