Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει για 7η φορά στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ με 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής τροφίμων και ποτών στην Αττική.
Η Περιφέρεια συνεχίζει να χρηματοδοτεί σε ποσοστό 80% τη συμμετοχή των παραγωγών της με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την επίτευξη συνεργασιών και συμφωνιών καθώς και τη διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας των Τροφίμων και Ποτών της Αττικής.
ΑΤΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ, τόπος με μακρά ιστορία που κάνει χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης να την επισκέπτονται, για να θαυμάσουν από κοντά σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ακρόπολη της πόλης των Αθηνών, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός που αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδος, το ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας με τους αμπελώνες και τους κήπους, τον αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας όπου βρίσκεται το σημαντικό ιερό της Νέμεσης, μέρος του αρχαίου τείχους, τμήμα οδού, θέατρο, το γυμνάσιο, ίχνη κατοικιών και αρκετοί ταφικοί περίβολοι, το ιερό του Αμφιαράου στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, το ιερό της Ελευσίνας, ενός από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου και δεκάδες ακόμη. Αναμφισβήτητα, η θρυλική αυτή περιοχή της Ελλάδος έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες εποχές της ιστορίας αλλά και στο σκηνικό του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχει έκταση 3.808 χμ2 και καλύπτει το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Έχει έδρα την Αθήνα, την Πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πέρα την λαμπρή ιστορία της, είναι μία περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος και υπέροχο κλίμα, ικανή να θρέψει φυτά που ενώ σε πολλά μέρη ούτε καν φυτρώνουν, σε αυτήν καρποφορούν.
Τα αγαθά της Αττικής Γης είναι πολλαπλά και ποικίλα. Κηπευτικά υπαίθρου και θερμοκηπίου, εσπεριδοειδή, φυστίκια κελυφωτά, σύκα, ελαιόλαδο, βότανα/αρωματικά φυτά, ανθοκομικά, μέλι, γαλακτοκομικά, κρέας αιγοπρόβειο και πουλερικών, αυγά, σαλιγκάρια, μανιτάρια, προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών συμπεριλαμβάνονται στο μεγάλο «καλάθι της Περιφέρειας Αττικής».
H απασχόληση στον πρωτογενή τομέα είναι σημαντική κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής, Ανατολικής Αττικής και Νήσων. Εντατική πρωτογενής παραγωγή εντοπίζεται στον Μαραθώνα, στον Αυλώνα, τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα, τις Ερυθρές, τα νησιά, την πρώην Επαρχία Τροιζηνίας, καθώς και σε λοιπές διάσπαρτες περιοχές της Περιφέρειας. Στη Δυτική Αττική συγκεντρώνονται μονάδες θερμοκηπίων και αναπτύσσονται κυρίως η αμπελουργία, η ελαιοκομία, η φυστικοκαλλιέργεια και η λαχανοκομία. Στην Ανατολική Αττική κυριαρχούν η αμπελουργία, η ελαιοκομία οι θερμοκηπιακές κηπευτικές οι δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Στις νησιωτικές περιοχές παράγονται ελαιόλαδο, σταφύλι/κρασί, κελυφωτά φιστίκια, παξιμάδια Κυθήρων, κηπευτικά, ανθοκομικά, αρωματικά. Η κτηνοτροφία στην Αττική χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και σταυλισμένης κτηνοτροφίας.
Στην Περιφέρεια Αττικής τα προϊόντα με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας (ΠΟΠ), το Φυστίκι Αίγινας (ΠΟΠ), το Φυστίκι Μεγάρων (ΠΟΠ), τα Σύκα Βραυρώνας Μαρκόπουλου Μεσογείων (ΠΓΕ), η Φέτα (ΠΟΠ, όλες οι Ενότητες), οι οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Παλλήνης, Μαρκοπούλου, Πλαγιών Πεντελικού, Αττικής, Αναβύσσου, Ίλιου, Πλαγιών Πάρνηθας, Σπάτων, Γερανείων, Πλαγιών Κιθαιρώνα καθώς και οι Ρετσίνες Αττικής, Μεσογείων, Σπάτων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Πικερμίου, Παλλήνης και Μεγάρων.
Όσον αφορά την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, στην Αττική δραστηριοποιείται η μία από τις 4 μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των ζυμαρικών, το 8% των εγκεκριμένων τυποποιητών ελαιολάδου, 4 από τις 25 μονάδες ξήρανσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ένας μεγάλος αριθμός συσκευαστηρίων νωπών οπωροκηπευτικών (κυρίως στην Ανατολική Αττική), οινοποιείων, συσκευαστηρίων οίνου και άλλων μονάδων επεξεργασίας ή τυποποίησης προϊόντων φυτικής προέλευσης. Επίσης δραστηριοποιούνται 7 σφαγεία, 11 τυποποιητήρια μελιού που έχουν και εξαγωγική δραστηριότητα, μεγάλος αριθμός κέντρων συσκευασίας αυγών (κυρίως στη Δυτική Αττική) και ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μονάδων επεξεργασίας κρέατος (με εξαγωγική δραστηριότητα).
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα υπάρχουν τόσο ελληνική όσο και διεθνής κουζίνα (γαλλική, ιταλική, ινδική, γιαπωνέζικη, μεξικάνικη, ισπανική και χορτοφαγική κουζίνα ή φαγητό δρόμου με εδέσματα από όλο τον κόσμο). Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, σνακ μπαρ, και μεζεδοπωλεία για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Επίσης, θα βρείτε βραβευμένους σεφ και εστιατόρια με αστέρια του οδηγού της Michelin.
Οι πρώτες ύλες και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας αποτελούν την βάση για παραδοσιακά πιάτα όπως: η μελιτζανόπιτα στην Αίγινα, το ψάρι αλά Σπετσιώτα, οι τσίπιλιες, οι γκόγκλιες, οι κιούρλιες και τα πικάντικα μύδια σε Σπέτσες-Ύδρα-Πόρο-Μέθανα, η φρίσσα παστή, οι τηγανίτες Κούλουρης και το κουγκουλουάρι στην Σαλαμίνα και το Βενετσιάνικο παστίτσιο, τα ξεροτήγανα, η βεχτόλαδεια και το μπούντινο στα Κύθηρα.
Επιπροσθέτως, στην Περιφέρεια συναντάμε και παραδοσιακά γλυκίσματα όπως: τα αμυγδαλωτά Σπετσών, τα αμυγδαλωτά Ύδρας, τα μουστοκούλουρα Σαλαμίνας, το αχλαδάκι, οι ροζέδες και ο Μαστός της Αφροδίτης στα Κύθηρα.
Ο αμπελώνας της Αττικής είναι από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται περιμετρικά και ενίοτε πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα. Ο αμπελώνας Μεσογείων είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας στην Ελλάδα και απαρτίζεται από δεκάδες οινοπαραγωγούς. Η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε αυτόν, χάρη στο μικρόκλιμα της περιοχής, είναι το Σαββατιανό, από το οποίο παράγονται ανοιχτόχρωμα κρασιά, με ελαφριά γεύση, ντελικάτα αρώματα και χαμηλή οξύτητα. Το Σαββατιανό χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή της ρετσίνας.