ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχει στην πρώτη διαδικτυακή – ψηφιακή έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών που γίνεται στην Ελλάδα, την “The Delifair by Expotrof”.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζονται τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, έχουν επιβάλλει είτε την αναβολή είτε τη ματαίωση όλων των κλασικού τύπου εκθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού, που είχαμε συνηθίσει και στις οποίες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ανελλιπώς.
Υπ’ αυτήν την έννοια, θέλω να συγχαρώ τη διοργανώτρια εταιρεία “RM International”, για την πρωτοβουλία της να εμπλακεί σ’ αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα, της διοργάνωσης μιας on line έκθεσης, η οποία αναμφίβολα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ιδιαίτερων διατροφικών προϊόντων της χώρας μας και εν προκειμένω αυτών του Βορείου Αιγαίου. Η μεγάλη επιτυχία που σημείωνε κάθε χρόνο, η παραδοσιακή “ΕΞΠΟΤΡΟΦ”, εγγυάται την επιτυχία και αυτής της νέας καινοτόμου προσπάθειας.
Καλοσωρίζω όλους τους επισκέπτες της διαδικτυακής πλατφόρμας της έκθεσης, με την παρότρυνση να περιηγηθούν τα “ψηφιακά” περίπτερα των εξαιρετικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ώστε να γνωρίσουν για ακόμη μία φορά τα υψηλής ποιότητας νησιωτικά παραδοσιακά μας προϊόντα, παρόλο ότι λόγω των συνθηκών, για πρώτη και ελπίζω τελευταία φορά, δεν θα μπορέσουν να γευθούν την ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής.
Τέλος, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της έκθεσης, με όσο το δυνατόν περισσότερες εποικοδομητικές και επικερδείς επαγγελματικές συνεργασίες, μεταξύ αφενός των ντόπιων επιχειρηματιών και αφετέρου των διεθνών εμπορικών αντιπροσώπων & εκπροσώπων της διατροφής.
Καλή αντάμωση σε όλους !!!
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΝΗΣΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ, ΧΙΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΨΑΡΑ, ΟΙΝΟΥΣΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΙ)
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μια περιφέρεια αποκλειστικά νησιωτική, με μακρά γαστρονομική παράδοση, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική διατροφή, διαθέτοντας μια πλούσια γκάμα ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών. Οι μοναδικές γεύσεις όλων των νησιών, αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία της που χάνεται στο χρόνο, παντρεύουν τις επιρροές δύσης και ανατολής και περνούν από γενιά σε γενιά, εντυπωσιάζοντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο !!!
Τα 9 νησιά του Βορείου Αιγαίου, αποτελούν μικρούς παράδεισους, για μεγάλες γαστρονομικές περιπλανήσεις. Το καθένα απ’ αυτά, προσφέρει μοναδικές γεύσεις και γαστριμαργικές απολαύσεις. Ούζα και αποστάγματα, κρασιά πολλών ποικιλιών, ελαιόλαδα και ελιές, γαλακτοκομικά και τυροκομικά, θαλασσινά με μεζέδες, μέλια ποικίλης ανθοφορίας και γλυκίσματα – γλυκά κουταλιού, είναι τα βασικά προϊόντα που καθιστούν το Βόρειο Αιγαίου αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της γαστρονομίας και της μεσογειακής διατροφής.
Πάνω από 200 επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών, δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παράγοντας ευρέως γνωστά προϊόντα με κατοχυρωμένα brand names. Οι επιχειρήσεις αυτές παράγουν, τυποποιούν και εξάγουν, μια ποικιλία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, πολλά εκ των οποίων διοχετεύονται στις καταναλωτικές αγορές όλης της χώρας, ενώ εξάγονται και σε πολλές χώρες της υφηλίου. Τα προϊόντα αυτά είναι μοναδικά και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αγνότητα και η εξαιρετική ποιότητά τους, λόγω του σπάνιου terroir (χλωρίδα και πανίδα) του Βορείου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Παναγιώτης Κουφέλος, στοχεύουν στην ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομίας των 5 μεγάλων νησιών του Βορείου Αιγαίου Λέσβου, Χίου, Λήμνου, Σάμου, Ικαρίας, καθώς και των 4 μικρότερων Αγίου Ευστρατίου, Ψαρών, Οινουσών και Φούρνων, υποστηρίζοντας εμπράκτως τους τοπικούς παραγωγούς και ταξιδεύοντας τη γαστρονομία των νησιών σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κύριο στόχο την ανάδειξη των νησιών ως γαστρονομικών προορισμών.
Αναλυτικά, για την παραγωγική φυσιογνωμία των νησιών του Βορείου Αιγαίου:
Λέσβος: Τόπος ευλογημένος, γεμάτος χρώματα, γεύσεις και αρώματα, προσφέρει ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι και μοναδικούς γαστρονομικούς συνδυασμούς. Φημίζεται για το ξακουστό ούζο, το χρυσαφένιο ελαιόλαδο, τις μοναδικές ελιές, το ξεχωριστό λαδοτύρι και τα λοιπά τυροκομικά, την περίφημη σαρδέλα Καλλονής και εν γένει τα αλίπαστα, τα παραδοσιακά εδέσματα (γλυκά, γλυκά κουταλιού, μέλι, μαρμελάδες, ζυμαρικά, αρωματικά φυτά, σάλτσες, παξιμάδια, τραχανάς, τυποποιημένο αλάτι, κ.ο.κ.).
Λήμνος: Ένα εύφορο νησί, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως σιτηρά – αλεύρι – ζυμαρικά (φλομάρια), όσπρια, κρασί, σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα και θυμαρίσιο μέλι, ενώ τα τελευταία χρόνια, καλλιεργείται και η ελιά. Ξεχωριστή παράδοση στην παραγωγή ιδιαίτερων τυριών, όπως το καλαθάκι, το κασκαβάλι και το μελίχλωρο.
Χίος: Η παγκοσμίου φήμης και μοναδική στο είδος της μαστίχα, καθώς και μια πληθώρα άλλων προϊόντων, την κατατάσσουν ανάμεσα στους πιο ευλογημένους τόπους. Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, παστέλια, καραμέλες, λουκούμια, χαλβαδόπιτες, εσπεριδοειδή και χιώτικα αναψυκτικά, είναι μαζί με το τυρί μαστέλο, το ούζο, το κρασί και τη σουμάδα, τα πιο ξακουστά προϊόντα του νησιού.
Σάμος: Η εύφορη γη του νησιού, παράγει προϊόντα με παγκόσμια φήμη. Το πιο διάσημο προϊόν είναι το μοσχάτο κρασί, που παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι. Το παραδοσιακό ούζο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το χειροποίητο σαπούνι, ο τραχανάς, τα τυροκομικά, τα βότανα, τα αιθέρια έλαια, τα γλυκά και το θυμαρίσιο μέλι, είναι ορισμένα μόνο, από τα πιο κλασικά προϊόντα της Σάμου.
Ικαρία: Διαθέτει πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων, με τη μελισσοκομία να εμφανίζει μεγάλη άνθιση. Ο περίφημος καριώτικος οίνος που φημίζεται για το πλούσιο άρωμά του, τα γλυκά κουταλιού με το αρωματικό γλυκό τριαντάφυλλο, το λικέρ κούμαρο, το φλισκούνι, η γαλατσίδα τουρσί, το κατσικίσιο τυρί “καθούρα”, κ.α., είναι τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού.