EN / GR
[email address]

Event Details

Η Κουζίνα του Βορείου Αιγαίου | Σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης

Ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας, οι ιδιαίτερες συνταγές κάθε περιοχής και τα μοναδικά προϊόντα των παραγωγών μας, είναι συνεχώς πηγή έμπνευσης για τους ταλαντούχους σεφ μας! Μέσα από τις γαστρονομικές εκπομπές του DeliFair, οι Περιφέρειές μας, σας παρουσιάζουν τα μυστικά της τοπικής τους κουζίνας, παραδοσιακές συνταγές, μυστικά γενεών και διατροφικά tips και μια σωστή διατροφή! Η ομάδα των σεφ μας σας ταξιδεύει σε γευστικές διαδρομές και γαστριμαργικές εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά που με μεράκι και αγάπη παράγουν οι τοπικοί μας παραγωγοί. 

“THE DELIFAIR BY EXPOTROF”

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στη γαστρονομική εκδήλωση του Βορείου Αιγαίου, προτάθηκαν από τον executive chef της Π.Β.Α. κ. Στράτο Ιωσηφέλλη, οι ακόλουθες 4 συνταγές μαγειρικής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ίδιο και από τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της διοργάνωσης, executive chef κ. Κώστα Μπουγιούρη:  

 

1.“Αρνάκι του αμπελουργού”, με λαδοτύρι Λέσβου, μέλι, μαρμελάδα, σερβιρισμένο με φλωμάρια Λήμνου, σε αρωματισμένη σάλτσα ντομάτας, με ούζο και τυρί (μελίχλωρο Λήμνου).

2. “Μαλακό Τυρί Χίου (κατσικίσιο) πανέ”, σε παξιμάδι και σάλτσα μαρμελάδας φράουλας, αρωματισμένης με ούζο.

3.  “Μποχτσαδέλια” (τα μικρά πουγκάκια της Λήμνου, με λουκάνικο, καλαθάκι Λήμνου & μαλακό τυρί Χίου, σερβιρισμένα με μαρμελάδα και πετιμέζι).

4.  “Σαμιώτικο cheesecake”, με ανθότυρο, παξιμάδι και μαρμελάδα.


1) Αρνάκι του αμπελουργού με λαδοτύρι, μέλι, μαρμελάδα, σερβιρισμένο με φλωμάρια Λήμνου, σε αρωματισμένη σάλτσα ντομάτας, με ούζο και τυρί (μελίχλωρο Λήμνου).

 

Α) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΝΙ:

·   1 αρνίσιο μπούτι, περίπου

·   15 γρ. σκόρδου, λιωμένο

·   30 αμπελόφυλλα, από βαζάκι

·   50 γρ. λευκό ξηρό κρασί

·   50 γρ. μέλι

·   5 γρ. φρέσκο θυμάρι

·   5 γρ. φασκόμηλο 

·   100 γρ. μαρμελάδα αρώνια

·   200 γρ. λαδοτύρι

·   αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Β) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ:

·   400 γρ. φλωμάρια

·   300 γρ. σάλτσα ντομάτας, με ούζο

·   60 γρ. ελαιόλαδο

·   100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·   10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο

·   50 γρ. βούτυρο

·   100 γρ. τυρί μελίχλωρο Λήμνου, τριμμένο

 

Γ) ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: 

α) Για το αρνί:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Απλώνουμε το ρολό σε επιφάνεια εργασίας και το τρίβουμε με το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα διπλάσιου μεγέθους από το ρολό και επάνω της απλώνουμε τα αμπελόφυλλα, φτιάχνοντας μια επιφάνεια αντίστοιχου μεγέθους με το αρνί. Ακουμπάμε επάνω στα αμπελόφυλλα το αρνί. Ραντίζουμε με το κρασί, αλείφουμε με το μέλι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι – φασκόμηλο και τακτοποιούμε σε όλο το μήκος του με λαδοτύρι και μαρμελάδα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε να ρολάρουμε το αρνί και τα αμπελόφυλλα, όσο πιο σφιχτά γίνεται. Δένουμε το ρολό με σπάγκο κουζίνας και τυλίγουμε στη λαδόκολλα. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, τη ραντίζουμε με αρκετό νερό και ακουμπάμε επάνω τα ρολά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά.

Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τους σπάγκους και σερβίρουμε, κόβοντάς τα προσεκτικά σε μέτριες φέτες.

 

β) Για τα ζυμαρικά:

Βράζουμε τα φλωμάρια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μας.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αφήνουμε 3 – 4 λεπτά να σοταριστούν. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας με το ούζο, μαζί με λίγο νερό. Αφού βράσει η σάλτσα μας προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το βούτυρο και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο Λήμνου που έχει μια μοναδική γεύση.


2. Μαλακό Τυρί (κατσικίσιο) πανέ, σε παξιμάδι και σάλτσα μαρμελάδας φράουλας, αρωματισμένης με ούζο.

 

Α) ΥΛΙΚΑ: 

·   300 γρ. μαλακό τυρί (κατσικίσιο)

·   100 γρ. αλεύρι

·   2 τμχ. αυγά

·   250 γρ. παξιμάδι, θρυμματισμένο

·   αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·   θυμάρι φρέσκο

·   150 γρ. μαρμελάδα φράουλα

·   80 γρ. ούζο

·   50 γρ. νερό

 

Β) ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Κόβουμε το τυρί στη μέση ή σε όποιο σχήμα επιθυμούμε. Στη συνέχεια περνάμε από αλεύρι, το αυγό και το παξιμάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 190 βαθμούς, μέχρι να “πάρουν” ένα χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε σε τηγάνι το ούζο, το φλαμπάρουμε και αφήνουμε να μείνει το μισό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα φράουλα και το νερό, ομογενοποιούμε και κρατάμε τη σάλτσα μας στην άκρη.

 

Γ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Σε πιάτο τοποθετούμε πρώτα το τυρί και τελειώνουμε με τη σάλτσα.


3.“Μποχτσαδέλια” (τα μικρά πουγκάκια της Λήμνου, με λουκάνικο, καλαθάκι Λήμνου & μαλακό τυρί, σερβιρισμένα με μαρμελάδα και πετιμέζι).

 

Α) ΥΛΙΚΑ: 

α) Για τη ζύμη:

·   1/2 κιλό αλεύρι

·   2 τμχ. αβγά

·   1 πρέζα αλάτι

·   120 γρ. ελαιόλαδο

·   Χλιαρό νερό, όσο πάρει

 

β) Για τη γέμιση:

·   100 γρ. γιαούρτι

·   200 γρ. μαλακό τυρί

·   200 γρ. καλαθάκι Λήμνου

·   2 τμχ. αβγά

·   180 γρ. λουκάνικο, ψιλοκομμένο

·   20 γρ. φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα

·   30 γρ. πετιμέζι

·   πιπέρι

 

γ) Ακόμη:

·   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

·   λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια εργασίας

·   μαρμελάδα πορτοκάλι, για το σερβίρισμα

 

Β) ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: 

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό, έως ότου η ζύμη γίνει όχι πολύ σφιχτή. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες, τις βάζουμε σ’ ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σ’ ένα μπολ, λιώνουμε το τυρί μ’ ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα ,το λουκάνικο ψιλοκομμένο, το πιπέρι, το δυόσμο και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν καλά. Βάζουμε τις μπάλες της ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα μέτριου πάχους. Στη συνέχεια, κόβουμε τα φύλλα σε μικρά τετράγωνα, βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι μία κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε, ενώνοντας τις 4 άκρες στην κορυφή.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τα μποχτσαδέλια, έως ότου ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε τα μποχτσαδέλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε ζεστά με μαρμελάδα και πετιμέζι .


4.Σαμιώτικο cheesecake, με ανθότυρο, παξιμάδι και μαρμελάδα.

 

Α) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Η Ελλάδα είναι τελικά η πατρίδα του cheesecake, γεγονός που για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει πως οι Έλληνες βρίσκονται παντού.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν, ότι το πρώτο cheesecake το έφτιαξαν στη Σάμο, περίπου το 2000 π.Χ. Για πολλούς αιώνες, το γλυκό δεν προσφερόταν σε συμπόσια, αλλά αποτελούσε αποκλειστικά τροφή για… νύφες και αθλητές. Μάλιστα, ήταν επίσημη τροφή των αθλητών, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ., καθώς αποτελούσε πηγή ενέργειας χωρίς πρόσθετα λίπη.

Η συνταγή, όπως αναφέρει ο Αθήναιος, είχε ως εξής: “Χτυπάτε το τυρί όσο χρειαστεί, το ανακατεύετε με βρεγμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει απαλό σαν χυλός. Το απλώνετε στο σκεύος, ρίχνετε μέλι και το βάζετε σε πάγο. Πρέπει να το φάτε δροσερό, μόνο δροσερό !!!”

 

Β) ΥΛΙΚΑ:

·   300 γρ. παξιμάδια

·   250 γρ. ανθότυρο

·   150 γρ. τυρί κασκαβάλι

·   250 γρ. γιαούρτι

·   100 – 120 γρ. άχνη ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε να γίνει

·   20 γρ. χυμό λεμόνι

·   100 γρ. μαρμελάδα καρότο

·   6 χαμηλά διάφανα ποτήρια, για το σερβίρισμα

 

Γ. ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: 

Ξεκινάμε με βάση το παξιμάδι. Τοποθετούμε σε δύο δόσεις τα παξιμάδια στο multi και τα χτυπάμε σε σκόνη. Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας, σε κάθε ποτήρι.

Για την κρέμα, τοποθετούμε στον κάδο του multi, το ανθότυρο, το κασκαβάλι, το γιαούρτι, τα 100 γρ. ζάχαρη αχνή, το χυμό λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη γυαλιστερή κρέμα. Δοκιμάζουμε κι’ αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ζάχαρη.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτήρια μας. Τέλος ακολουθεί μια κουταλιά μαρμελάδας. Μπορούμε αν θέλουμε να αραιώσουμε τη μαρμελάδα με ελάχιστο νερό, ώστε να είναι λίγο πιο ρευστή.

Σερβίρουμε αμέσως ή ακόμα καλύτερα είναι να βάλουμε τα cheesecakes στο ψυγείο για μερικές ώρες, ώστε να σφίξει λίγο η κρέμα.


Επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση

Για τις συνταγές αυτές, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών από το Βόρειο Αιγαίο, οι οποίες συμμετέχουν στην έκθεση “The Delifair by Expotrof” και των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για την πραγματοποίηση των 4 συνταγών μαγειρικής ή παρουσιάστηκαν στο χώρο της γαστρονομικής εκδήλωσης, είναι:

Α. ΤΡΟΦΙΜΑ (ελαιόλαδα, παξιμάδια, κρέατα, τυροκομικά, ζυμαρικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, μελισσοκομικά, κ.ο.κ.)

1.“AGASTO”: Τυποποιημένο βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο Σάμου, Θεόδωρου Χαρμπή.

2. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: Μέλι & διάφορα προϊόντα Ικαρίας.

3. “ΑΝΕΜΟΣ” ΜΠΕΝΕΤΟΣ Γ. – ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ Γ. Ο.Ε.: Διατροφικά προϊόντα ποιότητας Χίου, με φυσική μαστίχα.

4. “ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.” ΚΡΕΑΤΑ ΛΗΜΝΟΥ: Αρνί κατσίκι, μοσχαρίσια λουκάνικα, χοιρινά λουκάνικα.

5.    “BIO ARONIA LESVOS”: Τυποποιημένη “Aronia” Λέσβου, φάρμας Γιώργου Καρυοφύλη.

6. “BIOSAMOS”: Βιολογικές μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, βότανα, πετιμέζι, κρίταμο, κ.ο.κ., Σάμου.

7.    “ΚΑΝΔΥΛΟΣ”: Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και μέλι Φούρνων, Δήμου Κοτταρά.

8.    “ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: Παραδοσιακός παστουρμάς Λέσβου.

9.    “ΚΤΗΜΑ OLON”: Ελαιόλαδο Λήμνου, οικογένειας Λασκαρίδου.

10. “LESVOS GOLD”: Τυποποιημένο extra παρθένο ελαιόλαδο Λέσβου, των επιχειρήσεων “Ελληνικά Συνεταιριστικά Ελαιόλαδα, Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.” & “Ελληνικά Προϊόντα Αιγαίου Μ.Ι.Κ.Ε.”.

11. “LESVOS HONEY”: Τυποποιημένο μέλι Λέσβου, Απόστολου & Στρατή Κοντού.

12. “ΜΑΣΤΕΛΟ” ΤΟΥΜΑΖΟΣ: Τυρί “Μαστέλο” Χίου

13. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ανθόμελο & θυμαρίσιο μέλι Λέσβου, Γιάννη Καμπέρου

14. “ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: Λαδοτύρι, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, ανθότυρο, κ.ο.κ.

15. “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ: Σάλτσες διαφόρων γεύσεων & λιαστή ντομάτα Λέσβου, Δημήτρη Αγιασωτέλλη.

16.“ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ”: Μαρμελάδες, αμπελόφυλλα, ντοματοπολτός, σάλτσες, βαλσάμικο, πετιμέζι, κ.ο.κ., Σάμου.

17.“OLVIA”: Τυποποιημένο βιολογικό ελαιόλαδο Λέσβου, Μιχάλη Τζωρτζή.

18.“PLOMARI GOLD”: Τυποποιημένο ελαιόλαδο Λέσβου, Απόστολου Τουμάνη.

19. “ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ”: Παξιμάδια, φλωμάρια & αλεύρι Λήμνου.

20. “SAPFO”: Ελαιόλαδο Θερμής Λέσβου, Χαράλαμπου Παπαδέλλη. 

21. “ΦΛΟΚΑΚΙ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Παραδοσιακά αμυγδαλωτά – “γεμάτα” Λέσβου.

22. “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αγνά αυγά Λέσβου.

23. “ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ”: Ζυμαρικά Χίου, οικοτεχνίας Κωνσταντουλάκη.

24. “ΧΡΥΣΑΦΗ Α.Μ.Μ. Α.Β.Ε.Ε.”: Τυριά “Καλαθάκι”, “Μελίχλωρο”, “κασκαβάλι”, φέτα, γιαούρτι, αρτοσκευάσματα, παξιμάδια, φλωμάρια, γλυκά Λήμνου.

 

Β. ΠΟΤΑ (ποτοποιϊες, οινοποιίες, αναψυκτικά, χυμοί, λικέρ, κ.ο.κ.)

 

1.    “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: Ποτοποιία Λέσβου.

2.    “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: Ποτοποιία Σάμου.

3.    “ΕΒΑ Α.Ε.”: Ποτοποιία Λέσβου.

4. “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: Αεριούχα ποτά “Κρήνη” & τυποποιημένοι οίνοι Λήμνου.

5.    “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Τυποποιημένοι οίνοι Λέσβου.

6.    “ΣΑΒΟΓΛΟΥ Γ. – ΤΣΙΒΟΛΑΣ Ο.Ε.”: Τυποποιημένοι οίνοι Λήμνου.

7.    “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: Ποτοποιία Λέσβου.

8.    “ΣΤΟΥΠΑΚΗΣ Α.Ε.”: Ποτοποιία Χίου

9.    “ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε.”: Χυμοί φρούτων, από τον Κάμπο Χίου. 

10. “ΧΙΩΝ” ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΑΛΗΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε.: Ποτοποιία Χίου.

 

Το γενικό συντονισμό της συμμετοχής της Π.Β.Α. στη διαδικτυακή – ψηφιακή έκθεση, καθώς και στη γαστρονομική εκδήλωση, έχει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, ενώ την οργάνωση & το συντονισμό της παρουσίας των επιχειρήσεων, έχει το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος.

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και καθημερινή ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων “Lesvos Car Rental”.

Λεπτομέρειες γεγονότος

  • Τύπος

    Live Cooking
  • Έναρξη

    02 Μαρτίου 2021 - 13:00
  • Λήξη

    02 Μαρτίου 2021 - 13:35
  • Ομιλητής

    Στράτος Ιωσηφέλλης