Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ένας στους πέντε θανάτους συνδέεται με την κακή διατροφή.
Μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet αποκαλύπτει πως διαιτολόγια τα οποία χαρακτηρίζονται από την απουσία δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικούς συνδέονται σε παγκόσμιο επίπεδο με έναν στους πέντε θανάτους. Για τη μελέτη η οποία αφορά στην Παγκόσμια Επιβάρυνση της Υγείας από τις Νόσους (GBD) συνεργάστηκαν συνολικά 2500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο αντλώντας στοιχεία από 195 χώρες παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την παγκόσμια υγεία.
Ως οι πιο συνήθεις παράγοντες διατροφικού κινδύνου στη μελέτη αναγνωρίζονται τα διαιτολόγια τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ιχθυέλαια και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ασθένειες όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης αλλά και η παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις διατροφικές συνήθειες και είναι και εκείνες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο εμφάνισης και θνησιμότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μέσα στην τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός θανάτων που οφείλονταν στη στεφανιαία νόσο σημείωσε αύξηση 19%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 9.48 εκατομμύρια ασθενείς για το 2016.
Εντύπωση προξενεί η διαπίστωση πως τα υψηλότερα ποσοστά επιβλαβούς διατροφής σημειώνονται στα δύο άκρα της κοινωνίας, στις φτωχές κοινότητες και στους πλουσιότερους πληθυσμούς. Στην πρώτη περίπτωση οφείλεται σε ανεπάρκεια πόρων και στη δεύτερη σε συνειδητή επιλογή.