Food Halls: Η νέα τάση που έφτασε και στην Ελλάδα

5 September 2022

H νέα γαστρονομική επιλογή, που ξεκίνησε από την Αμερική, είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα.


Τα Food Halls, η νέα τάση στον χώρο των τροφίμων που ξεκίνησε από την Αμερική, ήρθε και στην Ελλάδα φέρνοντας μια νέα γαστρονομική επιλογή στους λάτρεις του φαγητού. Η αρχή έγινε από την Θεσσαλονίκη, με την Αγορά Μοδιάνο, η οποία άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους κατοίκους της πόλης την 1η Σεπτεμβρίου.

Τι είναι τα Food Halls
To Food Hall πρόκειται για μια μεγάλη αγορά που εμπεριέχει ποικιλία από τοπικά μίνι-εστιατόρια, λιανοπωλητές τροφίμων και καταστήματα που επικεντρώνονται στο φαγητό, όλα κάτω από την ίδια στέγη. Σε ένα Food Hall μπορεί κανείς να βρει μπαρ, ζωντανή μουσική αλλά και διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Βρίσκονται συνήθως σε ανακαινισμένες αποθήκες ή ισόγεια κτιρίων και επικεντρώνονται σε τοπικά εστιατόρια και όχι σε αλυσίδες τροφίμων.

Στην Ελλάδα την αρχή έκανε η Αγορά Μοδιάνο στην Θεσσαλονίκη.
Η Αγορά Μοδιάνο είναι το πρώτο χαρακτηρισμένο μνημείο στην Ελλάδα που ανακατασκευάστηκε και παραδίδεται για χρήση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα που θα λειτουργούν εντός της νέας αγοράς Μοδιάνο, θα είναι επτά, οκτώ και δέκα τετραγωνικών μέτρων, αλλά όπως είχε δηλώσει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ομίλου Φάις, κα Γεωργία Δώδου, θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης δύο, που όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20 τ.μ..

Η αγορά, σύμφωνα με την ίδια, θα είναι εσωτερικά οργανωμένη σε γειτονιές, ανάλογα με τα είδη τροφίμων. Εκεί κανείς θα μπορεί να βρει κρέατα, ψαρικά και οπωρολαχανικά αλλά και ξεχωριστές γωνιές με προϊόντα από διάφορες χώρες (ελληνική, ιταλική ή ελβετική γωνιά).

Food Hall και στην Αθήνα.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στο Αρσάκειο Μέγαρο στην Πανεπιστημίου, οι οποίες είχαν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου, στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα λειτουργήσει ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν fine fast food, δηλαδή γρήγορο αλλά υγιεινό φαγητό.

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου Food Hall επικεντρώνεται στην μεσογειακή διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα με στόχο την αύξηση της προβολής τους στους επισκέπτες αλλά και πέρα από τα όρια της αγοράς, μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., ενώ θα παραμείνουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας.