Κέρκυρα: η αρχόντισσα του Ιονίου

28 December 2018

Λόγω του φυσικού της κάλλους, των ξεχωριστών μνημείων της, αλλά κυρίως λόγω των πανέμορφων ανθρώπων της, που δεν σταματούν ποτέ να τραγουδούν, η Κέρκυρα αποτελεί ένα μοναδικό νησί που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα νησιά του Ιονίου πελάγους, που βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και κοντά στις ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές μάλιστα πλησιάζουν αρκετά (περίπου 2 χιλιόμετρα) τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Τα παράλια της, όπου το πράσινο συναντά το γαλάζιο στο μοτίβο της αυθεντικής ελληνικής γης με τις ιταλικές αποχρώσεις, έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν πολλούς γραφικούς όρμους και όμορφα ακρωτήρια.
Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη, αποπνέοντας μια αίσθηση αρχοντιάς, γοητείας και μεγαλοπρέπειας, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία της Σπιανάδας, που είναι και η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι και το γραφικό Ποντικονήσι. Εξίσου σημαντικά είναι και το Μον Ρεπό, τα Μουσεία Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Ιστορίας και το μουσείο Ασιατικής τέχνης, που φιλοξενείται στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η αγγλοκρατία στο νησί.

spianada-corfu
Η πλατεία της Σπιανάδας, που είναι και η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων

Το φυσικό τοπίο με τους ελαιώνες, το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, που έχει ενταχθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, η ύπαιθρος με τα γραφικά χωριουδάκια, οι μοναδικές παραλίες, τα κτίσματα και ιδρύματα, οι εντυπωσιακές εκκλησίες, τα απόρθητα φρούρια και τα μεγαλοπρεπή παλάτια, η ιδιότυπη ρυμοτομία και αρχιτεκτονική, τα ρομαντικά καντούνια, οι Άγιοι, η λογοτεχνία και η μουσική (το νησί διαθέτει 17 φιλαρμονικές ορχήστρες), το πρώτο Πανεπιστήμιο, συγκροτούν όλα τους ένα ετερόκλητο έμψυχο και άψυχο δυναμικό που δημιουργεί μια παράδοξη απογειωτική ατμόσφαιρα.

Η γαστρονομία της Κέρκυρας
Γαστρονομικά η Κέρκυρα έχει μια παραδοσιακή κουζίνα με επιρροές απ’ όλους τους «κατακτητές» της. Η κουζίνα της αριστοκρατίας, αναμείχθηκε με την κουζίνα
της υπαίθρου, όπου Βενετσιάνοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Ρώσοι κατέθεσαν τις συνταγές τους και έτσι σήμερα, στα περισσότερα εστιατόρια και στα ταβερνάκια της Κέρκυρας
μπορεί κανείς να βρει τοπικές συνταγές που δεν απαντώνται σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας.
Σοφρίτο (λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με άσπρη σάλτσα), παστιτσάδα (χοντρά μακαρόνια με κοκκινιστό κόκορα, μοσχάρι ή και θαλασσινά) , σαβόρο, συκομαΐδα, τίνγκολα, φιγαδέλια, μπιάνκο, νεραντζοσαλάτα, είναι μερικά από τα διαδεδομένα κερκυραϊκά πιάτα, ενώ δημιουργικοί σεφ όπως ο Botrini στο Etrusco, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας στο Pomo d’Oro και ο Σπύρος Αυθίνος στο Κάθε πράμα στον καιρό του, παρουσιάζουν τις δημιουργικές προτάσεις τους, ανανεώνοντας την κερκυραϊκή κουζίνα.

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ
Η αυθεντική Κερκυρέϊκη παστιτσάδα με χοντρό μακαρόνι και κόκορα

Εκτός όμως από τα παραδοσιακά φαγητά στην Κέρκυρα αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό αναψυκτικό τσιτσιμπύρα (χυμός λεμονιού με φυσικό λεμονέλαιο και τζίντζερ) καθώς και τις ντόπιες Corfu Beers από το ζυθοποιείο του Αρίλλα. Η Κέρκυρα διαθέτει και κρασί καλής ποιότητας από διάφορες ποικιλίες, όπως Κακοτρύγης (λευκό), Μοσχάτο (λευκό) και Πετροκόριθο (κόκκινο μπρούσκο). Επιπλέον, εδώ παράγονται σε μικρές ποσότητες αλλαντικά (αναζητήστε οπωσδήποτε το νούμπουλο, ένα είδος προσούτο) και γαλακτοκομικά προϊόντα. Must είναι ακόμη η ξεχωριστή ποικιλία από μίνι κερκυραϊκές φράουλες και το κουμκουάτ, καρπός που έφεραν οι Άγγλοι από την Ιαπωνία και αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές όπως λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Τέλος, πάρτε μαζί σας φεύγοντας συκομαΐδες (πίτες φτιαγμένες με σύκα, μούστο, πιπέρι και ούζο) και τις ονομαστές μάντολες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κέρκυρα διαθέτει μια πρωτοπόρα ομάδα παραγωγών «Κέρκυρα παράγει» που ξαναβάζουν την Κέρκυρα στον χώρο της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα αναπτύσσοντας κυρίως τοπικά προϊόντα. Πρωταγωνιστές της ομάδας ο Σπύρος Καλούδης με την Corfu beer, o Χρίστος Λαβράνος με την Comeco (αλλαντικά, νούμπουλο, κρέατα), η Κερκυραϊκή ποτοποιία Μαυρομάτης με τα Κουμκουάτ και ακολουθούν, η Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης, το Κτήμα Θεοτόκη, το Κτήμα Γραμμένου και τα Μακαρονοποιήματα Pasta Corfu.