«Έξυπνο» σύστημα της Google αναλύει ποια εστιατόρια μπορεί να σε… δηλητηριάσουν

23 December 2018

Θέλεις να ξέρεις ποια εστιατόρια δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και μπορεί να σε δηλητηριάσουν; Κανένα πρόβλημα η Google έχει την απάντηση!

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google αποκαλύπτει ποια εστιατόρια μπορεί να σε δηλητηριάσουν, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Το «έξυπνο» σύστημα που ανέπτυξαν οι ερευνητές της Google, έχει την δυνατότητα να βρίσκει ποια εστιατόρια είναι επικίνδυνα για τροφική δηλητηρίαση και να σε προειδοποιεί με την πιο ακριβές μέθοδο. Το νέο σύστημα αναλύει τις έρευνες των χρηστών στη μηχανή αναζήτησης της Google, οι οποίες έχουν σχέση με τροφική δηλητηρίαση και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το GPS στις συσκευές των κινητών τηλεφώνων των χρηστών για να συσχετίσει τα στοιχεία και να εντοπίσει τους μη ασφαλείς χώρους εστίασης όπου είναι πιθανότερο να δηλητηριαστεί κανείς.

Οι ερευνητές της Google και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ασίς Τζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψηφιακής ιατρικής «npj Digital Medicine»,διαπίστωσαν πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει μεγαλύτερο ποσοστό δυνητικά επικίνδυνων εστιατορίων (52,3%), από ό,τι αν βασιστεί κανείς στα παράπονα άλλων καταναλωτών (39,4%) ή στους ελέγχους ρουτίνας των αρμόδιων υπηρεσιών (μόνο 22,7%).

«Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνές, δαπανηρές και στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους στα επείγοντα των νοσοκομείων κάθε χρόνο. Η νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από τη Google, μπορεί να βοηθήσει τα εστιατόρια και τις τοπικές υπηρεσίες υγείας να βρίσκουν πιο γρήγορα τις πηγές των προβλημάτων, προτού εξελιχθούν σε μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας» δήλωσε ο δρ Τζα, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Χάρβαρντ.
«Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε online δεδομένα για να κάνουμε επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, πράγμα που δίνει νέες δυνατότητες να βελτιώσουμε σημαντικά τη δημόσια υγεία με τρόπο έγκαιρο και όχι δαπανηρό», δήλωσε ο ερευνητής της Google Εβγκένι Γαβρίλοβιτς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το νέο σύστημα, σε ποσοστό 38% το εστιατόριο που πιθανότατα ήταν υπεύθυνο για την τροφική δηλητηρίαση, δεν ήταν το πιο πρόσφατο που είχε επισκεφθεί ο χρήστης. Αυτό σημαίνει πως – αν και οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν, συχνά άδικα, το τελευταίο εστιατόριο που επισκέφθηκαν- στην πραγματικότητα ένοχο μπορεί να είναι π.χ. το προτελευταίο, καθώς η τροφική δηλητηρίαση χρειάζεται 48 ώρες ή και περισσότερο για να εκδηλωθεί. Τη νέα μελέτη χρηματοδότησε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) των ΗΠΑ κι όπως αναφέρουν πρόκειται για ένα πολύτιμο βοήθημα στην πρόληψη της δημόσιας υγείας.