Αράχωβα: ο απόλυτος προορισμός!

15 December 2018

Γνωστή και αγαπητή σε ανθρώπους µε διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Ωνάσης, ο Τσώρτσιλ και οι Beatles, η Αράχωβα, αποτελεί πόλο έλξης εδώ και δεκαετίες.

Το δημοφιλές θέρετρο δεν προσφέρεται μόνο για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ, αλλά και για όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση, το καλό φαγητό, τις εκδρομές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και τα μέρη που εξελίσσουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να χάνουν την αυθεντικότητά τους. Χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού, μια ανάσα από το Χιονοδρομικό του Κέντρο αλλά και από τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού, έναν από τους παλαιότερους στην Ελλάδα, για να την γνωρίσεις καλύτερα και να την αγαπήσεις, θα πρέπει να την περπατήσεις πέρα από τα κοσμικά δρομάκια της, εκεί που θα συναντήσεις τη γραφικότητα και την παράδοσή της.

Χαρακτηριστικό σύμβολο της Αράχωβας είναι το επιβλητικό Ρολόι και η Γέφυρα. Ο πύργος του Ρολογιού, που στέκει περήφανα στο βράχο Τυριά, βρίσκεται στη είσοδο του χωριού από τον 18ο αιώνα ακόμη. Είναι γνωστός και ως «η Ώρα» και πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα της περιοχής. Ίσως αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εικόνα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης μπαίνοντας στην πόλη. Έχει καταστραφεί 2 φορές από σεισμό και από την Γερμανική κατοχή. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον ηγούμενο της Ιερά Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριο Καμβασινό, που με δικά του έξοδα ανέλαβε την ανακατασκευή του.

ΑΡΑΧΩΒΑ ΡΟΛΟΙ
Χαρακτηριστικό σύμβολο της Αράχωβας είναι το επιβλητικό Ρολόι στο βράχο Τυριά

Η Αράχωβα αναμφισβήτητα είναι συνδεδεμένη τα χειμερινά σπορ. Μόλις πέσει το πρώτο χιόνι, ο Παρνασσός κατακλύζεται από κόσμο. Δεκαεννέα πίστες για χιονοδρόμους όλων των επιπέδων, με συνολικό μήκος 36 χλμ., αλλά και πάρκο snowboard, στίβο περιπέτειας, σαλέ και καταστήματα. Μέσα στο απόλυτο λευκό, ο λαμπερός κόσμος του καλύτερου και πιο οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας αναδεικνύει τον Παρνασσό ως έναν γιγάντιο ελκυστικό μαγνήτη για μικρούς και μεγάλους.
Όμως η Αράχωβα πέρα από την κοσμοπολίτικη ζωή της έχει να επιδείξει και την μοναδική γαστρονομική κληρονομιά της. Η ρουμελιώτικη κρεταφαγία κυριαρχεί στην περιοχή. Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λουκάνικο, κρεατικά στην σούβλα, στην σχάρα, σε σούπες, κόκορας, χοιρινά κρέατα και φυσικά το περίφημο τυρί της, η φορμαέλα, αλλά και το Αραχωβίτικο κρασί, μαύρο και μπρούσκο, είναι όλα τους ξακουστά. Ουρές κάνουν τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο για χάρη της φορμαέλας και των χειροποίητων ζυμαρικών που πουλάνε τα μαγαζάκια της περιοχής. Το πεντανόστιμο τυρί έρχεται κατευθείαν από παραγωγούς της Κεντρικής Ελλάδας, φτιαγμένο παραδοσιακά από πρόβειο γάλα. Η κουζίνα της Αράχωβας βασίζεται στο αλεύρι. Πίτες, ζυμαρικά, τραχανάδες, ψωμί αλλά γλυκά βασισμένα στο αλεύρι όπως δίπλες, μπακλαβάδες, γαλατόπιτες, αποτελούν μερικά μόνο από τα εδέσματα της Αραχωβίτικης κουζίνας. Επιπλέον, το λάδι της περιοχής είναι κορυφαίας ποιότητας καθώς ο ελαιώνας της Αράχωβας είναι ορεινός και οι ελιές καλλιεργούνται με τέτοιο τρόπο που εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα του.