EN / GR
+30 210 96 10 135[email address]
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ελλάδα

Επικοινωνία:
Οι άνθρωποι του φορέα
Τάνια Ρούσσου
Τάνια Ρούσσου

Υπεύθυνος Τμήματος

Κωνσταντίνα Βλάχου
Κωνσταντίνα Βλάχου

Υπεύθυνος Τμήματος

Κώστας Μπουγιούρης
Κώστας Μπουγιούρης

Σεφ

Φιλήμονας Ζαννετίδης
Φιλήμονας Ζαννετίδης

Αντιπεριφερειάρχης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΑΡΔΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΑΡΔΟΣ

Σεφ

 • Ταυτότητα Επιχείρησης:
 • Δραστηριότητα

  Περιφέρεια
 • Εξαγωγική δραστηριότητα

  Όχι
Εκδηλώσεις

Προφίλ

 

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία Covid-19 και θέτοντας πάντα ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  συμμετέχει στη ψηφιακή διεξαγωγή της έκθεσης "EXPOTROF Online",   την μοναδική online έκθεση που συνδέει Έλληνες παραγωγούς με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που διαμόρφωσε η πανδημία μας αναγκάζουν όλους να σκεφτούμε διαφορετικά. Αποτελούν πρόκληση για να υιοθετήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες νέων εργαλείων και πρωτοποριακών ψηφιακών μεθόδων προώθησης προϊόντων.

Η ψηφιακή έκδοση της καταξιωμένης έκθεσης EXPOTROF είναι ένα τέτοιο εργαλείο που στόχο έχει τόνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών και της εστίαση,ς που τόσο έχουν δοκιμαστεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η αγορά, συνθήκες που καθιστούν επιτακτική την κατά το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψή της.

Βασικός στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ψηφιακή διοργάνωση "EXPOTROF Online" είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Παράλληλα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και της γαστρονομίας, στόχο που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έθεσε και υπηρετεί ως πρωταρχικό και κρίσιμο για την τοπική νησιωτική οικονομία.

Κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη γαστρονομία του τόπου μας και τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο, που είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό.

Η συμμετοχή μας σε εκθεσιακές διοργανώσεις, όπως "EXPOTROF Online» με την υπογραφή της EXPOTROF, της μεγαλύτερης έκθεσης του είδους της στη χώρα μας, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το αποτέλεσμα.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ελλάδας και η μεγαλύτερη σε νησιωτική διασπορά Περιφέρεια της Ευρώπη, με τα 50 νησιά των Κυκλάδων && της Δωδεκανήσου, είναι ένας γαστρονομικός καμβάς γεύσεων και παραδόσεων!

Για το Νότιο Αιγαίο, η γαστρονομία δεν είναι απλά ένας ελληνικός όρος, ο οποίος υιοθετήθηκε από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Για το Νότιο Αιγαίο, η γαστρονομία δεν είναι απλά τροφή. Αποτελεί τον πυρήνα της ευζωίας, είναι κοινωνικό και πολιτισμικό γεγονός. Είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής.

Μπορεί τα βασικά προϊόντα να φαίνονται ίδια, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ορεινές πλαγιές, τα πέτρινα και άνυδρα εδάφη, η νοτισμένη από την αλμύρα της θάλασσας και από τις ριπές του ανέμου, ηλιοκαμένη γη, τα αλιεύματα της ανοιχτής αγαιοπελαγίτικης θάλασσας, οι ντόπιες ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, οι ντόπιες φυλές ζώων και η δυνατότητα ελεύθερης βοσκής τους , γενικά το γεωφυσικό περιβάλλον του κάθε νησιού το οποίο τελικά ορίζει τον τρόπο παραγωγής και τη διατροφική αξία των προϊόντων, σε συνδυασμό με την κουλτούρα και τις πολιτισμικές καταβολές, έδωσαν στο πέρασμα των χρόνων σε κάθε νησί, τη δική του γαστρονομική ταυτότητα.

Αυτήν την ταυτότητα και τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο, θέλησε να αναδείξει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Γιώργος Χατζημάρκος, όταν το 2019 η Περιφέρειά Νοτίου Αιγαίου κέρδισε τη διάκριση της πρώτης ελληνικής «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, ήρθε ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, με σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού. Το Νότιο Αιγαίο βρήκε τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στάθηκε ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Με βασικές επιρροές από την κουλτούρα των κατακτητών τους οι κουζίνες των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων έχουν να επιδείξουν σπουδαίες γεύσεις και συνταγές, ικανοποιώντας τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού δοκιμαστή. Η κουζίνα των Δωδεκανήσων επηρεασμένη από την Μικρά Ασία, εμπλουτισμένη με νότες από τις συνταγές, τις γεύσεις και τις εντυπώσεις που μετάφεραν οι έμποροι και οι ναυτικοί της, βασισμένη στα αλιεύματα της αιγαιακής θάλασσας, στα αυτοφυή βότανα και μπαχαρικά και στο κρέας, δίνει μια πιο σύνθετη εικόνα και γεύση, χρησιμοποιώντας πιο πολλά υλικά. Η κουζίνα των Κυκλάδων επηρεασμένη από τους Ενετούς και τους Φράγκους, μπορεί να φαίνεται πιο λιτή, όμως αναδεικνύει με περισσή ευχέρεια τις γνήσιες, καθαρές γεύσεις της γης και της θάλασσας. Χρησιμοποιεί περισσότερο μυρωδικά και χόρτα και λιγότερα μπαχαρικά, στηρίζεται στα κηπευτικά, τα όσπρια και το κρέας, ενώ τα ψάρια εμφανίζονται πιο περιορισμένα στο καθημερινό τραπέζι.

Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα έχει να περηφανεύεται για τις ασύγκριτης νοστιμιάς και ποιότητας γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Μέχρι στιγμής 23 προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί και με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κυρίου Φιλήμονα Ζαννετίδη αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης άλλων 22. Ανάμεσα στα ήδη πιστοποιημένα προϊόντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται:

 • τα εξαιρετικά κρασιά Ρόδου, Σύρου, Κω, Σαντορίνης και Πάρου,
 • από τυριά η Κοπανιστή της Μυκόνου, η γραβιέρα και το Αρσενικό της Νάξου, το Σαν Μιχάλη της Σύρου και το Κρασοτύρι της Κω,
 • από πρωτογενή προϊόντα η φάβα και τοματάκι Σαντορίνης, η πατάτα της Νάξου, το φασόλι ή αλλιώς λόππι της Καταβιάς Ρόδου
 • από μεταποιημένα το ελαιόλαδο Ρόδου, το μελεκούνι Ρόδου και το λικέρ κίτρο της Νάξου

Οι περισσότεροι παραγωγοί των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν στηρίζονται και δεν στοχεύουν στην ποσότητα, κυρίως λόγω των περιορισμένων και διάσπαρτων αγροτικών εκτάσεων, όμως στοχεύουν στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών, τα οποία αποτελούν τη βάση για την δημιουργία του εξαίρετου αποτελέσματος που έχουν να επιδείξουν, το οποίο αποδεικνύεται από τα βραβεία που αποσπούν σε πολλούς ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ, τυριά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μέλι κυρίως θυμαρίσιο, αλλά και έρεικας και ανθέων, προϊόντα κυψέλης, προϊόντα αλόης, βότανα, αποστάγματα, αρτοποιήματα, ζυμαρικά, όσπρια, μέχρι και κρέμες από αλόη και σαπούνια από ελαιόλαδο στολίζουν τα περίπτερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κερδίζοντας πάντα τις εντυπώσεις.

Ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας του Cοvid-19, οι παραγωγοί και οι στρατηγικοί εταίροι της “Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019” όπως η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μέσω του εξαιρετικού σεφ Κώστα Μπουγιούρη και της ομάδας του, δηλώνουν το παρόν και σας ταξιδεύουν στα κρυστάλλινα νερά, στον υπέρλαμπρο ήλιο, στις γεύσεις και στα χρώματα των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

Meet the Producer

Εταιρείες που συμμετέχουν με τον φορέα

Company Image
ΜΕΛΙΣΥΡΟΣ
Παραγωγός Μελισσοκομικών Προϊόντων

Η εταιρία Melisyros δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Σύρο. Εμπνεύστηκε από τον π...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ
Παραγωγός Μελισσοκομικών Προϊόντων

Η οικογένεια Μενδρινού δραστηριοποιείται στον χώρο της μελισσοκομίας και παράγει θυμαρίσιο μέλι εξαι...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ALOE VERA NAXOS
Προϊόντα Αλόης

Δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή πρώτης ύλης αλόης σε μορφή πούλπας ή φιλτραρισμένο χυμό συνιστάται...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο

Μικρό οικογενειακό οινοποιείο στην Κω. Όλα τα σταφύλια μας είναι "ξηρικά" (απότιστα) και ως αποτέλ...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΑΛΗ
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο

Το μικρό Οινοποιείο μας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σικίνου, ενός πανέμορφου κ...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΠΡΙΝΤΕΖΗ
Παραγωγός

ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ :ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ,ΛΕΜΟΝΙ, ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ,ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ,ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ,ΚΥΔΩΝΙ,ΣΤΑΦΥΛΙ,ΣΥΚΟ.

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
GOLDEN HONEY ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Παραγωγός Μελισσοκομικών Προϊόντων

Η Μαρία Μακρυλλού και ο σύζυγός της, Νίκος Ατσάς, τα τελευταία 12 χρόνια ασχολούνται με τον μελισσοκ...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΦΟΙ ΤΡΙΔΗΜΑ
Αλλαντοποιία

Οι Αφοι Τριδήμα είναι μικρό οικογενειακό αλλαντοποιείο στην Άνδρο. Από τέταρτη γενιά οικογένειας αγρ...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ ΕΕ
Ποτά, Χυμοί και Αφεψήματα

Το ταξίδι της λεμονάδας "Ευ Άνδρος" συνεχίζεται με τα πρώτα φρέσκα λεμόνια να γίνονται λεμονάδα με τ...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ANDROP - ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥ
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο

 ANDROP : Η Άνδρος σε κάθε του σταγόνα!   Το ANDROP παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας που μέσα σε...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΕΡΟΥ
Μαρμελάδες & Σάλτσες

Τοπικά χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα από την Λέρο! Γλυκά του κουταλιού - μαρμελάδες - σάλτσες -...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ
Προϊόντα Διατροφής

Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε η «ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ» ήταν και είναι αφενός η δημιουργία θέσεων εργασ...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
FRYGANA HONEY
Παραγωγός Μελισσοκομικών Προϊόντων

Παραγωγός βιολογικού μελιού Σέριφος-Κυκλάδες Βιολογικό μέλι άγριας λεβάντας Βιολογικό θυμαρίσιο μέλι...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
KEROS - HEALTHY PRODUCTS
Προϊόντα Διατροφής

The name of the family business, “Keros”, is inspired from the island of Keros, which is located in...

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Company Image
Telagrada | Τοπικά Προϊόντα Φολεγάνδρου
Παραγωγός προϊόντων Ελιάς

Κτήμα TelagradaΠαράγουμε Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο, Ρεβίθια, και άνυδρη Κυκλαδίτικη φάβα .

 • Περιφέρεια Νότιο Αιγαίο
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Οι άνθρωποι του φορέα
Τάνια Ρούσσου
Τάνια Ρούσσου

Υπεύθυνος Τμήματος

Κωνσταντίνα Βλάχου
Κωνσταντίνα Βλάχου

Υπεύθυνος Τμήματος

Κώστας Μπουγιούρης
Κώστας Μπουγιούρης

Σεφ

Φιλήμονας Ζαννετίδης
Φιλήμονας Ζαννετίδης

Αντιπεριφερειάρχης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΑΡΔΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΑΡΔΟΣ

Σεφ

Εκδηλώσεις