Μονή Τοπλού
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Τοπλού Σητείας κτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Κρήτης ανάμεσα στη Σητεία και στο Φοινικόδασος του Βάι. Θεωρείται και δικαίως, από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας λόγω της μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας της.
Ιστορία
Η ιστορία της χάνεται στο παρελθόν. Διαδραμάτισε σπουδαίο όλο στην «Κρητική Αναγέννηση». Ξανακτίστηκε ως κάστρο μετά από έναν καταστροφικό σεισμό τον 17ο αιώνα χάρη στην οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη της Ενετικής συγκλήτου και των οικογενειών Κορνάρων και Mezzi. Στη συνέχεια, η Μονή μετονομάστηκε από «Παναγία η Ακρωτηριανή» σε Μονή «Τοπλού». Για την προέλευση του ονόματος της Μονής Τοπλού έχουν ειπωθεί πολλές εκδοχές με πιο επικρατέστερη την άποψη ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη Τοπ ( = βόλι) εξαιτίας ενός μικρού κανονιού που υπήρχε εκεί από την περίοδο της Ενετοκρατίας και το οποίο όχι μόνο προφύλασσε τη μονή από τους πειρατές αλλά και ειδοποιούσε τα γύρω χωριά εάν διέτρεχε κίνδυνο. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη συγκοπή της λέξης πλού(σιο) καθώς το μοναστήρι διέθετε και διαθέτει ακόμα και σήμερα τεράστια ακίνητη περιουσία (κτήματα, αμπελώνες, ελαιώνες).
Το σήμερα
Στις ημέρες μας η Ιερά Μονή Τοπλού αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό, εθνικό και πολιτισμικό πόλο έλξης και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη είναι πασίγνωστη για τα περίφημα βιολογικά της προϊόντα, το κρασί και το βραβευμένο ελαιόλαδο. Οι διατροφικές συνήθειες των ασκητών βασίζονται αποκλειστικά σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά τα οποία βοηθούν στις μέρες τις νηστείας. Τα Ιερά Κελλιά της Μονής περιβάλλονται από ελαιώνες και ό,τι παράγεται είναι βιολογικό και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της Μεσογείου, συνώνυμο της υγείας και της ευεξίας. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναγνωρίσει στο ελαιόλαδο σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασπίδες του οργανισμού. Η ευεξία, η μακροζωία και η αντοχή στη φθορά του χρόνου των ανθρώπων που διατρέφονται με ελαιόλαδο είναι πλέον μια επιστημονικά αναγνωρισμένη πραγματικότητα. Στην περιοχή της Σητείας, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σητεία Λασιθίου Κρήτης. Το ελαιόλαδο αυτό είναι ο φυσικός χυμός της Κορωνέικης ποικιλίας, της ελιάς που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή. Διακρίνεται από το χρυσοπράσινο χρώμα του, τα φρέσκα και πολύπλοκα αρώματα, την καλά ισορροπημένη γεύση ανάμεσα στο γλυκό και στο πικρό και τη μακράς διάρκειας ευχάριστη επίγευση. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται όχι μόνο στο γεωγραφικό περιβάλλον και στις ιδανικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, το κλίμα με τις 3.000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, τον ήπιο χειμώνα και τα μελτέμια του καλοκαιριού, τα ορεινά και ημιορεινά ασβεστολιθικά εδάφη, αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον με την ηρεμία, την απλότητα, την πίστη στην παράδοση που χαρακτηρίζει τους Σητειακούς αφοσιωμένους καλλιεργητές του ιερού δέντρου.
Το όραμα
Βαδίζοντας στο όραμα για ένα ποιοτικό προϊόν και την ανάπτυξη του τόπου, ντόπιοι παραγωγοί μαζί με την Ιερά Μονή Τοπλού ιδρύσαμε την επιχείρηση ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε. το 1999 με σκοπό την παραγωγή, τυποποίηση και προσφορά Βιολογικού Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία και Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία. Η σκέψη απλή, ανατρέξαμε στην παράδοση. Οι αξίες μας συνοψίζονται στο σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Το ελαιοτριβείο
- Οι κτιριακές μας εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 1500τμ μέσα στη μοναστηριακή γη.
- Το κτίριο του ελαιοτριβείου καλύπτει 250τμ είναι δύο φάσεων, φυγοκεντρικό με δυνατότητα παραγωγής 2.600 ελαιολάδου την ώρα.
- Δύο γραμμές εμφιάλωσης ελαιολάδου (2200 φιάλες 750ml την ώρα & 3000 φιάλες 750ml την ώρα).
- Μια γραμμή τυποποίησης μεταλλικών δοχείων.
- Επίσης διαθέτουμε αποθηκευτικούς χώρους 800τμ, και ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 800 τόνων ελαιολάδου.
Η επιχείρηση
Οι Βιοκαλλιεργητές Σητείας εμφιαλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου Π.Ο.Π. ΣΗΤΕΙΑΣ. Ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες παραγωγής και εμφιάλωσης του ελαιολάδου γίνονται πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των πιο αυστηρών συστημάτων ποιότητας (ISO:22000, ISO:2005, IFS, BRC). Είναι επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες παραγωγής και εμφιάλωσης του ΕΦΕΤ αλλά και του Agrocert για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης και την BIOHELLAS για βιολογικό ελαιόλαδο. Η εταιρεία μας εξάγει τα προϊόντα της σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και την Ασία, ενώ τροφοδοτεί τις σημαντικότερες αλυσίδες super market σε όλη την Ευρώπη.
Το περιβάλλον
Ανέκαθεν τα μοναστήρια της χριστιανοσύνης ορθόδοξα ή καθολικά συνδέθηκαν με αγροτικά προϊόντα στα οποία στήριζαν την οικονομική τους αυτάρκεια. Η Μονή Τοπλού προχώρησε περαιτέρω με στόχο τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου. Δημιουργήθηκε αιολικό πάρκο. Καλλιεργούμε 350 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας ελαιώνων. Οι Βιοκαλλιεργητές Σητείας συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς προδιαγραφές τροφίμων όσον αφορά την ποιότητα τη γεύση και τους εργαστηριακούς ελέγχους του ελαιολάδου. Τα υποπροϊόντα που παράγονται από τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου (π.χ πυρήνα, ελαιόφυλλα, και υγρά κατάλοιπα) τα οποία είναι πολύ πλούσια σε μικροοργανισμούς και άζωτο καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του ΚΟΜΠΟΣΤ για να γίνουν στη συνέχεια λίπασμα.