EN / GR
[email address]

Event Details

Η Κουζίνα της Στερεάς Ελλάδας | Σεφ Αλέξανδρος Βαρσάμης

Ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας, οι ιδιαίτερες συνταγές κάθε περιοχής και τα μοναδικά προϊόντα των παραγωγών μας, είναι συνεχώς πηγή έμπνευσης για τους ταλαντούχους σεφ μας! Μέσα από τις γαστρονομικές εκπομπές του DeliFair, οι Περιφέρειές μας, σας παρουσιάζουν τα μυστικά της τοπικής τους κουζίνας, παραδοσιακές συνταγές, μυστικά γενεών και διατροφικά tips και μια σωστή διατροφή! Η ομάδα των σεφ μας σας ταξιδεύει σε γευστικές διαδρομές και γαστριμαργικές εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά που με μεράκι και αγάπη παράγουν οι τοπικοί μας παραγωγοί. 


ΣΕΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ, ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΕΝΟΥ

  • Τσίσκέικ με κατίκι Δομοκού και μαρμελάδα σύκου
  • Λαβράκι σωτέ με χόρτα τσαγαριαστά & κακαβιά με σαφράν
  • Αρνίσιο κότσι με σάλτσα λιαστής ντομάτας & μους από τραχανά
  • Πέστροφα καπνιστή Καρπενησίου σε σαλάτα από φακές & ρόκα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της χώρας, είναι ένας τόπος μαγικός που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, τις ιαματικές πηγές με τις εναλλακτικές δραστηριότητες και την Ιστορία με τη σύγχρονη διασκέδαση. Σε απόσταση κοντινή από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, οι πέντε νομοί της είναι προσβάσιμοι οδικώς και έτοιμοι να αποκαλύψουν τις ξεχωριστές γεύσεις και την πλούσια σε παράδοση γαστρονομία τους. Οι άνθρωποι φιλόξενοι και πρόθυμοι να μοιραστούν με τον επισκέπτη τον γαστρονομικό πλούτο ικανό να καλύψει κάθε προτίμηση και γούστο.

Πέρα από τα γνωστά τουριστικά αξιοθέατα που ομορφαίνουν τον τόπο της Στερεάς Ελλάδας, υπάρχουν και μοναδικά σε γεύσεις προϊόντα, τα οποία εμπλουτίζουν παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην Ιστορία, στην παράδοση, στο παρόν και στις φρέσκιες ιδέες. Δε γίνεται να μην δεθεί ο επισκέπτης που περιηγείται την Στερεά Ελλάδα, «έρωτας με την πρώτη μπουκιά», με τις ξεχωριστές γεύσεις ανά νομό.

Σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, «χτυπά» δυνατά η καρδιά της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας, μέσα από τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της Στερεοελλαδίτικης κουζίνας της γης, των βουνών, της θάλασσας, των μοναστηριών. Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι εμπλουτισμένη με την τυροκομία και την διαδικασία τυροκόμησης των τοπικών τυριών Π.Ο.Π. όπως η Φέτα, το Κατίκι Δομοκού, η Φορμαέλα Αραχώβης - Παρνασσού, η Γραβιέρα καθώς επίσης και η πλούσια λόγω βιοποικιλότητας παλέτα τυροκομικών, το τσαλαφούτι, το οψιμοτύρι, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι, τα κατσικίσια τυράκια, το γάλα, το γιαούρτι και το βούτυρο.

Η μελισσοκομία κατέχει σημαντική στην γαστρονομία της Στερεάς Ελλάδας λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας των τοπικών μελιών που είναι πολυβραβευμένα σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα γεννήματα της γης που είναι Π.Ο.Π. όπως οι επιτραπέζιες κονσερβολιές Αταλάντης, Στυλίδας, Ροβιών, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, το ακτινίδιο Σπερχειού, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης - Ταξιάρχη αλλά και η αμπελοκαλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, η στέβια, τα σιτηρά, τα αμύγδαλα, τα κηπευτικά, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τα μήλα και τα καρύδια, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η αλιεία εμπλουτίζουν την γαστρονομική κουλτούρα της Στερεάς Ελλάδας. Το αρχαιολογική πολιτιστικό μνημείο του γαστρονομικού μας πολιτισμού, ο Ελαιώνας της Άμφισσας, οι σπάνιες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και η περιήγηση στο μικρόκοσμο των άγριων μανιταριών συναρπάζουν.

Το όραμα του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού για τη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη στήριξη των τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής της περιφέρειας, σε συνεργασία με την ακόρεστη προσήλωση στο αποτέλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Κώστα Καραγιάννη, φαίνεται σιγά-σιγά να παίρνει αυτόνομη υπόσταση με απτά αποτελέσματα.

Λεπτομέρειες γεγονότος

  • Τύπος

    Live Cooking
  • Έναρξη

    02 Μαρτίου 2021 - 17:00
  • Λήξη

    02 Μαρτίου 2021 - 17:35
  • Ομιλητής

    Αλέξανδρος Βαρσάμης